blog | werkgroep caraïbische letteren

Eerste Open Monumentendag in Suriname

De vierde Open Monumentendag is de eerste grote activiteit van Vereniging Vrienden van Stadsherstel Suriname (VVSS). Deze vereniging is begin deze maand opgericht om het werk van Stichting Stadsherstel te ondersteunen. ‘We hebben als doel stadsherstel te helpen bij het bewerkstelligen van een grotere bewustwording bij het publiek over het belang van de monumentale panden en de historische binnenstad’, zegt Astrid Curry, lid van de vereniging, vandaag, 17 november 2016, in de Ware Tijd.

monumentendag-paramaribo

Op 20 november heeft Open Monumentendag, het Fort Zeelandia als startplek van de activiteiten die duren van acht uur ‘s morgens tot één uur ‘s middags.

‘Op deze dag zijn enkele monumentale panden open die niet elke dag toegankelijk zijn voor het publiek. Plekken zoals Cornerhouse en de Dixiebar, waar veel bewaard is gebleven in oorspronkelijke staat. Op deze dag kan men gaan kijken en een rondleiding krijgen en het verhaal achter het gebouw horen’, legt Curry uit.

Het Waaggebouw, de synagoge en de moskee aan de Keizerstraat, de Centrumkerk, maar ook de onlangs opgeschoonde Oranjetuin zijn plekken die bezocht kunnen worden. Aan de Waterkant 12, achter het gebouw van Vervuurt, staat een historische waterput. Volgens Curry zijn behoud van monumentale panden, de historische binnenstad en het blijven op de UNESCO Werelderfgoedlijst van groot belang.

‘Het is conserveren van de geschiedenis en een nalatenschap voor de volgende generatie. Het is daarnaast belangrijk voor het toerisme met een spin-off-effect voor het bedrijfsleven. Er zijn mensen die speciaal naar Suriname komen voor onze binnenstad. Dan zijn er ook nog de citytour-gidsen die er hun broodwinning in vinden. Dat zijn de mensen die het verhaal kunnen vertellen achter de gebouwen.’

 

monumentendag-paramaribo2

on 18.11.2016 at 9:37
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter