blog | werkgroep caraïbische letteren

Eerste NL-vertaling en opvoering Derek Walcott

Dromen op Baboenberg, zo heeft Frank Martinus Arion zijn adaptatie genoemd, die hij in juni 1981 in Paramaribo heeft gemaakt van Dream on Monkey Mountain (1970) van Derek Walcott. Arion maakt die op verzoek van theatermaker Edsel Samson, die het met zijn groep TIE 3 in 1981 in première in Nederland heeft gebracht. Dit was de eerste opvoering in het Nederlands van een toneelstuk van Derek Walcott (Nobelprijs voor literatuur in 1992). De Samson heeft vanwege allerlei redenen de bewerking van Arion aangepast aan de theaterrealiteit (bijvoorbeeld hoeveelheid beschikbare spelers, kwaliteit van de spelers, zeggingskracht, het bekken van de tekst, de actualiteit van dat moment op die geografische locatie, het NL publiek), alsook de titel. Het stuk is opgevoerd onder de titel Droom op Apenberg.
In de adaptatie van Frank is de speelplaats Curaçao geworden. Hij schreef voor: “Er wordt gebruik gemaakt van het (koloniale) feit dat allerlei Nederlandse plaatsnamen ook op Curaçao voorkomen, om de illusie te scheppen dat het stuk zich ook in Nederland (in de Warmoesstraat) afspeelt. De naam warmoes voor een groente (zuurkool) bestaat overigens nog in het Papiamentu.” Hierbij een scan van de eerste pagina van het stuk:

Eerste blz uit adaptatie door Frank Martinus Arion van Dream on Monkey Mountain van Derek Walcott

Hierbij een fotoselectie. Foto’s gemaakt door Hubert Derkx, huisfotograaf van TIE 3 in die tijd.

Droom op Apenberg, vlnr Robby Guda en Rignald Prade (als Raton en Tiger), Jeroen Heuvel (als Korporaal Van ‘t Westen) en Felix Burlesson (als Baboen)

Droom op Apenberg, vlnr Jeroen Heuvel, Helen Martina, Robby Guda, Orsyla Meinzak, Rignald Prade, Felix Burlesson en Brigitte De Man

Droom op Apenberg vlnr Jeroen Heuvel, Robby Guda, Helen Martina, Rignald Prade, Orsyla Meinzak

Droom op Apenberg vlnr Rignald Prade (als Raton gauwdief of Tiger, gauwdief) en Felix Burlesson (als Baboen)

Droom op Apenberg, door Frank Martinus Arion eigenlijk vertaald als: Droom op Baboenberg. Vlnr Jeroen Heuvel (Korporaal van ‘t Westen) en Felix Burlesson (Baboen, een houtskoolbrander)

Droom op Apenberg vlnr Jeroen Heuvel (Korporaal Van ‘t Westen, een mulat) en Brigitte De Man (Verschijning, de maan, de muze, de blanke Godheid, een danser)

De rollen waren:
Baboen, een houtskoolbrander, gespeeld door Felix Burlesson
Basil, timmerman, symbool van de dood (-) = werd niet gespeeld
Korporaal Van ‘t Westen, een mulat, door Jeroen Heuvel
Muskiet, een kreupele, vriend van Baboen (-)
Raton, een gauwdief, door Robby Guda
Tiger, een gauwdief, door Rignald Prade (of andersom)
Verschijning, de maan, de muze, de blanke Godheid, een danser, door Brigitte de Man (uitgeleend door TIE 3 België van Tone Brulin)
Marktinspecteur Pamphilion, een ambtenaar (-)
Een danser, ook Verteller (-)
Hangmatdragers (-)
Nonnen van Stromen van Kracht (-)
Marktvrouwen, vrouwen van Baboen, door Orsyla Meinzak en Helen Martina
choreografie: Zita de Ley

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter