blog | werkgroep caraïbische letteren

Eerste Migratiemuseum van Nederland opent op 22 september haar deuren

Komende zaterdag opent het eerste Migratiemuseum van Nederland haar deuren met de expositie ‘Naar Holland. Repatriëring, migratie of vlucht?’ in Den Haag.

Naar Holland. Beeld © Migratiemuseum

 

Tussen 1945 en 1969 reisden zo’n 350.000 mensen vanuit de Indonesische archipel naar Nederland, in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheid van Indonesië. De meesten van hen waren Indische Nederlanders.

De tentoonstelling Naar Holland, van 22 september t/m 28 oktober in het Migratie Museum in Den Haag, vertelt over de ervaringen van deze landgenoten met een gemengde Europese en Aziatische achtergrond, de zogeheten Indo’s. Centraal staat de periode 1952-1956.

De Nederlandse overheid voerde aanvankelijk een actief beleid om deze ‘Oosterse Nederlanders’ in Indonesië te houden. Het dagelijks leven in de jonge republiek werd gaandeweg echter onmogelijk omdat de meerderheid Nederlands staatsburger wilde blijven. Uiteindelijk vertrok het grootste deel van deze groep alsnog naar Nederland. Maar hier wachtte vaak onbegrip en afgunst. Zo zouden Indische Nederlanders worden voorgetrokken bij de toewijzing van woningen.

Hoe hebben de betrokkenen die tijd ervaren? Hoe voelt het om in zowel moederland Indonesië als vaderland Nederland ongewenst te zijn? Noemen zij hun komst een repatriëring, migratie of vlucht? Wat zijn de parallellen met de latere migratie van andere bevolkingsgroepen? Door in te zoomen op de overeenkomsten met de hedendaagse migratie, wil het Migratie Museum het Indische verhaal vanuit een actueel perspectief met een breed publiek delen.

Naar Holland is ontwikkeld door Stichting Tong Tong en is te zien in het Migratie Museum aan het Hoge Zand 42 in Den Haag. De tentoonstelling is van 22 september t/m 28 oktober van dinsdag t/m zondag te bezoeken tussen 12.00 en 17.00 uur.

Het Migratie Museum vertelt een nieuw gemeenschappelijk verhaal

Het Migratie Museum bestaat sinds 16 mei 2018 en maakt het Haags materieel en immaterieel erfgoed rondom migratie vanaf 1945 toegankelijk. Het museum is een plek waar verhalen worden verzameld en op een hedendaagse wijze gepresenteerd over mensen die om verschillende redenen naar Nederland zijn gekomen. Zij bouwden hun leven op in de Hofstad en leverden een belangrijke bijdrage aan het Den Haag van nu. Via collectieopbouw, tentoonstellingen, educatie, onderzoek en publieksactiviteiten, vertelt het Migratie Museum een nieuw gezamenlijk Haags verhaal.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter