blog | werkgroep caraïbische letteren

Eerste gevallen coronavirus in Sint Maarten, Saint Barthélemy en Frans Guyana

De eerste gevallen van het Covid-19-virus (coronavirus) hebben zich aangediend in het Caraïbisch gebied. Autoriteiten op Sint Maarten en Saint Barthélemy hebben op 1 maart de eerste besmettingen met het nieuwe coronavirus gemeld.

Saint Laurent du Maroni. Foto © Michiel van Kempen

Het gaat om een Frans echtpaar dat op de luchthaven van Sint Maarten uit de rij werd gehaald op verdenking van corona. Het stel is naar het Louis Constant Fleming Hospital (LCF) gebracht aan de Franse kant, Saint Martin, en wordt daar twee weken in quarantaine gehouden. Ook hun zoon, bij wie ze op bezoek waren in Saint Barths, is positief getest. Hij zit in thuisisolatie en wordt gemonitord. Hun gezondheidstoestand is geen reden tot bezorgdheid, meldt premier Silveria Jacobs van Sint Maarten.

In Frans-Guyana zijn de eerste gevallen van het nieuwe coronavirus, Covid-19, vastgesteld. Zo meldt de prefect van Frans-Guyana in een persbericht. Het virus is gevonden bij vijf personen in het grensplaatsje Saint Laurent du Maroni, tegenover Albina. Het nieuwe virus dat momenteel wereldwijd om zich heen grijpt is nog niet zo dicht bij Suriname geweest. De Franse ambassade heeft de Surinaamse regering intussen op de hoogte gesteld.

Volgens de Franse autoriteiten gaat het om vijf personen die van 17 tot en met 24 februari een religieuze bijeenkomst in het stadje Mulhouse in Frankrijk hadden bijgewoond. Hun ziektebeeld is vooralsnog niet alarmerend. Deze vijf patiënten worden behandeld door het medisch team van Le  Centre Hospitalier de l’Ouest Guyanais, aldus de autoriteiten. Het vijftal is in quarantaine gesteld.

In een eerste reactie tegenover de Ware Tijd stelt minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, dat de officiële grens bij Albina niet dichtgaat. Wel wordt de controle op binnenkomende personen verscherpt, “zeer verscherpt”. De bewindsman legt uit dat het onbegonnen werk is om de grens te sluiten vanwege de intensieve familiecontacten in het grensgebied.

“Als we de grens sluiten, gaan we juist de controle verliezen omdat de mensen overal illegaal zullen oversteken”, zegt hij. Intussen is in Frans-Guyana een crisis-unit ingesteld. De prefect en de directeur-generaal van de Franse Regionale Gezondheidsdienst zijn afgereisd naar Saint Laurent du Maroni. Zij zullen ter plekke een persconferentie houden.

Bronnen: Antilliaans Dagblad, 2 maart 2020 en de Ware Tijd, 4 maart 2020

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter