blog | werkgroep caraïbische letteren

Eerste Congres Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme

door Maayke Botman

Op donderdag 28 september 2023 vond het eerste congres van de NCDR: Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme plaats onder bezielende en deskundige leiding van Rabin S. Baldewsingh en Sheila Sitalsing.

De aftrap met de keynotes van Michaela Moua (she/her) en Sahar Noor PhD waren interessant. Beiden hadden goede tips over het maken van een analyse: werk met de gemeenschappen, denk goed na over de dataverzameling, werk vanuit #intersectionaliteit, verdiep je in de historische aspecten van structurele uitsluiting. En hoe kun je het ”redelijke midden” bewust maken. In ieder geval met het ongemakkelijke, schurende en ongezellige gesprek bij het koffiezetapparaat, in vergaderingen, bij familiediners of vriendenborrels.

ZO! Gospel Choir wist iedereen te raken met prachtige zang samen met Theo Stoop. De break out-sessies over moslimdiscriminatie en institutioneel racisme raakten vanwege de persoonlijke verhalen en zeer pijnlijke verhalen! Moslimstudenten Associatie Nederland – MSA Nederland en Mpanzu Bamenga. Hoe kan het toch dat de 3e generatie hoogopgeleide moslimjongeren meer discriminatie ondervinden dan de vorige generatie? En als de overheid meer bezig is met beleidskaders en regelingen en de mensen waar het om gaat niet meer ziet?

Ook bracht de NCDR lhbtqi-uitsluiting en structurele uitsluiting van mensen in armoede in het Caribisch Deel van het Koninkrijk in beeld met een heel goed filmpje! EQ Bonaire en Unkobon verwoordden het perfect!

De demissionair Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf had een goed verhaal over omgaan met de geschiedenis van racisme en uitsluiting, maar ook over de aanpak van #stagediscriminatie

De dag werd afgesloten met een geweldig panel waar ook de filantropische sector werd vertegenwoordigd door Dave Ensberg-Kleijkers! Willen = Kunnen, zo vatte Dave het samen. Als je inclusief wil werken dan kun je veranderen! Ook Hanneke Felten (zij/haar) van Movisie maakt een goede analogie met de aanpak tegen #LHBTQIdiscriminatie waar zowat alles wat kan al geregeld is. Waarom niet meteen dezelfde aanpak voor andere vormen van discriminatie?

Burgemeester van Dijk bracht het schokkende feit naar boven dat in het Nederlandse bouwbesluit niet is opgenomen dat gebouwen toegankelijk moeten zijn voor mensen met fysieke, visuele of auditieve beperkingen! Als wethouder van Tilburg gaf Esma LahLah inzicht in haar praktijk. Conclusie was dat er in beleid te gemakkelijk vanuit gegaan wordt dat bedrijven en instellingen niet te verplichten zijn en dat verandering overgelaten moet worden aan de goede wil. Dat werkt dus niet! Beleid moet er per definitie voor alle burgers zijn want iedereen doet ertoe.

[Ontleend aan LinkedInn, 29 september 2023]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter