blog | werkgroep caraïbische letteren

Eerste Black Achievement Award voor Quinsy Gario

Bij de opening van de Black Achievement Month NL (oktober van dit jaar) zijn door het NiNsee vijf personen genomineerd voor de eerste Black Achievement Excellence Award.

black-achievement-month-nederland

 

Die genomineerden waren Quinsy Gario, Kwasi Koorndijk, Diana Matroos, Valika Smeulders en Michael Tedja. De Excellence Award ging naar Quinsy Gario, die landelijke bekendheid verkreeg door de wijze waarop hij het debat over Zwarte Piet op de agenda zette.

 

opiauteur dario quinsy

Quinsy Gario

 

Klik hier voor een video

 

logo Ninsee

Eerste Black Talent Achievement Award voor Dionne Hafiez

In opinie op 03-10-2016 | 08:26

Tijdens de opening van de Black Achievers Month gisteren is aan Dionne Hafiez (Abdoelhafiezkhan) de eerste Black Talent Achievement Award uitgereikt. The Excellence Achievement Award ging naar Quinsy Gario.

Dionne is een grote drijvende kracht achter Control Alt Delete en IZI Solutions en heeft met deze organisaties onder andere met veel creativiteit en succes aandacht gevraagd voor etnisch profileren en discriminatie.

De kunstenaar Quinsy Gario is een nationale bekendheid geworden als creatieve aanjager van het debat over racisme en Zwarte Piet in het bijzonder. Quinsy stak dapper zijn nek uit; dat leverde hem veel waardering, maar ook vele doodsbedreigingen op.

Dankzij de inzet van mensen als Dionne Hafiez en Quinsy Gario is er meer aandacht is voor racisme in Nederland en wordt er steeds vaker gesproken over etnisch profileren en de aanpassing van Zwarte Piet.

De hele maand oktober staat in het teken van ‘Black Achievers’ tijdens de Black Achievement Month. Deze maand is een initiatief van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) dat Nederland kennis wil laten maken met de gehele (Nederlandse) ‘zwarte’ geschiedenis.

Dit gebeurt op meer dan 15 sprekende locaties in Amsterdam, Den Haag, Leiden en Leerdam, waaronder het Bijlmer Parktheater, het Rijksmuseum, het Theater aan het Spui, Amsterdam Museum en de VU.Het geheel wordt feestelijk afgesloten op 31 oktober in het Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Naast de geschiedenis over de slavenhandel, slavernij en de nalatenschap ervan zijn er diverse historische verhalen en gebeurtenissen van voor en na de slavernij die NiNsee met dit unieke event zichtbaar wil maken. Het NiNsee vindt het inzoomen op de kracht en rijkdom van culturele diversiteit een belangrijk aspect van het veranderen hoe wij over elkaar denken in de samenleving. Met de Black Achievement Month wordt niet alleen gekeken naar het verleden, maar ook naar het heden en de toekomst.

Het programma van de Black Achievement Month bestaat uit meer dan twintig verschillende evenementen. Zo gaan bedrijven het gesprek aan met de nieuwe generatie Afro-Caribisch talent tijdens het netwerk event Dutch Caribbean Connect en organiseert Rialto een speciaal filmprogramma over regisseur Felix de Rooy; een sleutelfiguur voor de ‘zwarte film’ in Nederland. Er is een uitvoering van de succesvolle West-Afrikaanse dansvoorstelling Obia door Untold in de Stadsschouwburg, er zijn speciale evenementen voor jongeren en vrouwen en er komen belangrijke sprekers zoals Steve McQueen, regisseur van de internationaal gelauwerde en drievoudig Oscarwinnende film 12 years a slave, die tijdens de opening op 2 oktober wordt geinterviewd door Shay Kreuger.

[uit Republiek Allochtonië, 3-10-2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter