blog | werkgroep caraïbische letteren

Eerherstel voor vrijheidsstrijder Tula

Op 3 oktober 2023 rehabiliteert de Nederlandse regering de verzetsstrijder Tula. Het is dan precies 228 jaar geleden dat het koloniale bestuur van Curaçao hem op een gruwelijke manier ter dood brengt, als straf voor zijn rol in de grootste opstand van tot slaaf gemaakten die op Curaçao ooit heeft plaatsgevonden. Het initiatief voor dit eerherstel is genomen door het Curaçaose comité Plataforma di Sklabitut pa Herensia di Sklabitut.

De regering van Curaçao heeft overigens Tula al in 2010 uitgeroepen tot nationale held. Jaarlijks wordt op 17 augustus, de dag dat de opstand begon, stilgestaan bij zijn moed om in opstand te komen: Dia di Lucha pa Libertat (letterlijk: dag van de strijd voor vrijheid).

De opstand van 1795
Op 17 augustus 1795 leggen ongeveer 50 tot slaaf gemaakten op de plantage Knip het werk neer. De drijvende kracht achter deze moedige actie is Tula. Plantage Knip in het uiterste westen van Curaçao, is eigendom van Casper van Uytrecht. Hij stuurt die dag meteen zijn zoon met een kort briefje naar de stad om het bestuur van het eiland over deze opstand te informeren.
Tula en zijn vrienden hebben deze opstand al enige tijd voorbereid. Snel leggen ook tot slaaf gemaakten op andere plantages in het westen van Curaçao het werk neer. Onder leiding van Tula, Carpata, Louis Mercier en Pedro Wacao vormt zich een groep van wel 2000 mensen. Zij trekken naar de hoofdstad van het eiland om hun verhaal te doen bij het bestuur. Hun eis is duidelijk: zij willen vrij zijn. De stoet stokt echter bij de plantage Porto Marie, omdat het leger in aantocht is.

Lees verder op de website van het Nationaal Archief, Den Haag

Digitalisering
Het Nationaal Archief werkt hard om alle archieven over Curaçao in deze periode digitaal beschikbaar te maken. Naar verwachting zal dat op 1 januari 2024 afgerond zijn. Het inventarisnummer waarin het verslag van pater Schink staat, is nu al digitaal beschikbaar. Bij het ‘Relaas van Tula’ staat bovendien een transcriptie, zodat iedereen nu de woorden van Tula zelf kan lezen. De transcriptie is te lezen door op het icoontje van de ganzenveer aan de linkerkant van het scherm te klikken.

Ook het Gouverneursjournaal dat in 1795 op Curaçao wordt bijgehouden, en waarin de gebeurtenissen van dag tot dag beschreven zijn, is al online te bekijken.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter