blog | werkgroep caraïbische letteren

Eerherstel en excuus voor Surinaamse schrijver en verzetsheld Anton de Kom

Het kabinet heeft officieel excuses aangeboden aan de nazaten van Anton de Kom. Ook krijgt de Surinaamse schrijver, antikoloniaal activist en verzetsheld een leerstoel aan de Vrije Universiteit die zijn naam draagt.

In de jaren 30 van de vorige eeuw werd De Kom als staatsgevaarlijk bestempeld en zonder proces opgesloten en verbannen. Twee jaar geleden maakte het kabinet al bekend dat er eerherstel zou komen voor De Kom. Nu is dat dus formeel gebeurd.

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken ontving vanmiddag familieleden om excuses aan te bieden voor het leed dat De Kom en zijn gezin hebben ondervonden door toedoen van Nederland. Onder anderen de twee nog levende kinderen van De Kom, Ad (96) en Judith (92), waren erbij. Hoekstra noemde hun vader “een dapper man die streed voor rechtvaardigheid, gelijkheid en menswaardigheid”.

De familie kreeg uit handen van minister Hoekstra de excuses ook op papier:

1:08

Dochter Surinaamse verzetsheld Anton de Kom is blij met erkenning kabinet

“Helaas waren dit niet de woorden waarmee de toenmalige autoriteiten hem omschreven. Hij werd belemmerd in zijn activiteiten, gevangengenomen in Suriname en vervolgens op een schip naar Nederland gezet”, aldus de minister. “En ondanks dat alles, heeft hij zijn leven gegeven voor Nederland door tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet te gaan.”

De familie van De Kom reageert “ontroerd en met blijdschap” en spreekt van een “historisch moment”, laat een woordvoerder weten. “Dit eerherstel erkent de moed, de visie en de onvermoeibare inzet van een man die zich zijn hele leven heeft ingezet voor vrijheid en gelijkheid tegen de tijdgeest in.”

Slavernijverleden

De leerstoel (hoogleraarspost) aan de VU is gericht op de historische verwerking van het Nederlandse slavernijverleden en hoe dit doorwerkt in het heden. Het gedachtegoed van Anton de Kom zal centraal staan. De post wordt per het komende academische jaar 2023-2024 ingesteld.

De Kom (1898-1945) geldt als een van de belangrijkste stemmen van de antikoloniale beweging aan het begin van de twintigste eeuw. De Surinaamse schrijver streed tegen kolonialisme en racisme en deed in de Tweede Wereldoorlog verzetswerk.

Lees hier verder op NOS.nl, 19 juni 2023, met een filmpje


Lees hier ook de brief van minister Hoekstra.

1 comment to “Eerherstel en excuus voor Surinaamse schrijver en verzetsheld Anton de Kom”

  • Voor de familie is het fijn. Maar wat makkelijk allemaal…De een loopt nog harder met excuses dan de ander. In een marathon valt het individu niet meer op. Waarvoor zullen we ons nu weer eens excuseren? Voor de vrouwen en kinderen die in het ruim van een vissersboot op de Middellandse Zee verdronken waarschijnlijk door de onwil en/of incompetentie van de Grieken?

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter