blog | werkgroep caraïbische letteren

Eer aan cultuurguru Wilgo Baarn

door Audry Wajwakana

 

Paramaribo – “Waanzinnig! Ik ben trots op Naks en iedereen die hieraan heeft meegewerkt.” Woorden van dankbaarheid schieten Wilgo Baarn te kort. Verschillende cultuurdragers hebben met de multi-getalenteerde grondlegger van Naks zijn zeventigste jaardag vrijdag op een waardige en respectvolle manier gevierd.

 

Wilgo Baarn

De jarige ‘oom Wil’ danst vanaf zijn stoel mee bij zijn ‘friyari oso’ waarbij hij van jong en oud hulde kreeg voor zijn baanbrekend werk op het gebied van cultuur.

Met diverse podiumkunsten, felicitatieboodschappen en speeches van mensen die door de jaren heen met hem hebben gewerkt, werd hem hulde gebracht. “Ik heb zoveel jongeren en ouderen gezien met wie ik in het verleden samen heb gewerkt en nu volleerde podiumkunstenaars zijn. Mijn grootste verjaardagscadeau is dat onze cultuur voortleeft!”

De ‘friyari oso’ begon met een dankdienst, gevolgd door een podiumprogramma, waarbij alle Naks-afdelingen op hun manier hulde brachten aan de jarige. ‘Oom Wil’, zoals hij bij velen bekend staat, heeft een periode van ernstige ziekte achter de rug. Hij is er aardig bovenop gekomen. Hoewel hij er nog erg fragiel uitziet, deed de jarige vanaf zijn stoel mee met de podiumkunstenaars door een lied mee te zingen of een anekdote te vertellen.

Naks Kwaanza gaf een plaquette in de vorm van een fakkel met de betekenis dat Baarn de fakkel is van de Afro-Surinaamse cultuur binnen de organisatie. Ook de Alakondre dron, die door Baarn is geïntroduceerd, werd speciaal voor de jarige bespeeld.

Van Cultuurdirecteur Stanley Sidoel kreeg hij een symbolische sleutel die hem de toegang geeft tot het directoraat Cultuur. De Naksicoon heeft vele jaren op het directoraat gewerkt. Hij heeft daar baanbrekend werk verricht.

[uit de Ware Tijd, 18/01/2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter