Een verborgen Surinaamse schat
In de vierdelige podcast Een verborgen Surinaamse schat onderzoekt theatermaker Mathieu Wijdeven het leven en werk van G.G.T. Rustwijk, schrijver, dichter, theatermaker, schilder en een agitator tegen het koloniale bewind in Suriname. Wie was hij? Wat is zijn betekenis voor deze tijd? En waarom wist Mathieu tot voor kort niet van zijn bestaan, terwijl G.G.T. Rustwijk zijn betovergrootvader is?
George Gerardus Theodorus Rustwijk, beter bekend als G.G.T. Rustwijk, is in 1862 geboren in Suriname, één jaar voor de officiële afschaffing van de slavernij. Over die periode, waarin de voorheen tot slaaf gemaakten nog lang niet vrij waren, horen we niet vaak. Rustwijks leven en werk zijn erdoor gevormd.
Rustwijks dichtbundel Matrozenrozen was de eerste dichtbundel ooit gepubliceerd in Suriname. Eén van zijn kunstwerken was onlangs nog in het Stedelijk Museum te zien. Zijn opmerkelijkste werk is waarschijnlijk Het waarom beantwoord: een vijf uur durende onemanshow en theaterspektakel dat hij speciaal schreef voor een koloniale commissie die in 1911 Suriname was om te kijken hoe er na de afschaffing van de slavernij nog geld kon worden verdiend met de kolonie.
Mathieu Wijdeven zoekt naar de sporen van deze Rustwijk, zijn betovergrootvader in de podcast Een verborgen Surinaamse schat.
Deze vierdelige podcast is vanaf zaterdag 17 juni 2023 te beluisteren in deze podcastapp en is vanaf 18 juni iedere zondag te beluisteren bij OVT op NPO Radio 1 van 10.00 uur tot 12.00 uur.
Benieuwd naar de theatervoorstelling van Mathieu Wijdeven? Klik hier.
Luister
de vierdelige podcast
vanaf 18 juni elke week in OVT
zondag 10.00-12.00 NPO Radio 1
als podcast (klik voor de link)
op 17 juni deel 1 & 2
op 1 juli deel 3 & 4
en ook in de feed van Het Spoor Terug waar je de mooiste historische documentaires en podcasts hoort
Matrozenrozen
een verborgen Surinaamse schat #1
Mathieu Wijdeven ontdekt dat hij een betovergrootvader heeft die dichter, kunstenaar en theatermaker was, G.G.T Rustwijk. G.G.T. Rustwijk was de eerste Surinaamse dichter die werk publiceerde: de dichtbundel Matrozenrozen. Maar hij schilderde ook, maakte theater en sprak zich kritisch uit over het koloniale bewind.
Mathieu weet weinig over Suriname en heeft zich nooit verdiept in zijn achtergrond. Maar nu hij een voorvader heeft gevonden die zich dapper weerde tegen de zittende macht en die ook nog eens kunstenaar was, net als hij, ontsteekt er een nieuw vuur in hem.
In deze aflevering hoor je interviews met: Anne Tolud, Aafje H. K. Rustwijk en Raoul de Jong.
Missende puzzelstukjes
een verborgen Surinaamse schat #2
Mathieu Wijdeven onderzoekt hoe het leven van zijn betovergrootvader eruit zag, zo vlak na de afschaffing van de slavernij. Een periode waar we zelden over horen en waarin zwarte mensen bij lange na niet vrij waren.
Mathieu leert zijn betovergrootvader steeds beter kennen. Maar er zijn nog steeds missende puzzelstukjes. En dus probeert Mathieu hem dichterbij te halen, de 21e eeuw in.
In deze aflevering hoor je interviews met: Anne Tolud, Aafje H. K. Rustwijk, Raoul de Jong, Aafje H. K. Rustwijk, Rosemarijn Hoefte, Michiel van Kempen, Thea Doelwijt, Hugo Rustwijk, Ineke Bendter-Adams en Nina de la Parra.
Het wee ontsluierd
een verborgen Surinaamse schat #3
Het werk van G.G.T. Rustwijk dat het meest indruk maakt op zijn achter-achter-kleinzoon is een 5-uur durende onemanshow die Rustwijk opvoerde in 1911. Hij schreef het speciaal voor een commissie uit Nederland die naar Suriname kwam om te kijken hoe er na de afschaffing van de slavernij nog geld kon worden verdiend met de kolonie.
Mathieu is onder de indruk, wil er alles over weten én besluit het stuk zelf op toneel te brengen.
In deze aflevering hoor je gesprekken met: Nina De La Parra, Johanna Rustwijk, Michiel van Kempen, Maarten van Hinte en Raoul de Jong.
Naar Suriname
een verborgen Surinaamse schat #4
Mathieu wil weten wat er over is van Rustwijks gedachtengoed in het hedendaagse Suriname. En dus reist hij af. Zo komt Mathieu te staan in het Thaliatheater waar zijn betovergrootvader zijn onemanshow opvoerde. En hij spreekt met Surinamers over Rustwijk én over hun land toen en nu.
Rustwijk blijkt in zijn tijd, meer dan honderd jaar geleden, al voor viering van de afschaffing van de slavernij te hebben gepleit.
In deze aflevering hoor je: Ineke Bendter-Adams, Meritha Vas-Moniz, Johanna Rustwijk, Cynthia McLeod, Giwani Zeggen, Tessa Leuwsha, Jamey Reso (Carter) en Miguel Heilbron.
Colofon
wie maakt een verborgen Surinaamse schat?
Maker: Mathieu Wijdeven
Coach en edit: Romanee Rodriguez
Eindmix: Alfred Koster
Eindredactie OVT: Katinka Baehr
Stem GGT Rustwijk: Maarten van Hinte
Research: Thea Doelwijt, Dorine van Hinte-Rustwijk, Georgine H. van Steenderen-Rustwijk, Raoul de Jong, Aafje H. K. Rustwijk, Rogeria Burgesr, Michiel van Kempen, Chiquita Ho Sam Sooi, Cynthia McLeod, Miguel Heilbron
Met dank aan: De Correspondent, ProductieHuis Theater Rotterdam, Gideon Wijdeven, Ed Wijdeven, RIGHTABOUTNOW INC, Time Window, The GripBusters, Joël Aarland, Dave Edhard, Maria Tolud, Anthony Heidweiller, Jean Jacques Vrij, Liddy Petrici, Mike Ho Sam Sooi, Humphrey Lamur, Sanneke van Hassel, Mateo Vega