blog | werkgroep caraïbische letteren

Een Tsjechische uitgave over Suriname en de Antillen

Van de hand van Eva Kubátová is in het Tsjechisch een uitgave verschenen met de heldere titel Surinam a Nizozemské Antily, ofwel Suriname en de Nederlandse Antillen.

De flaptekst vertaald levert dit op:

“Suriname, ook onofficieel Nederlands Guyana, heeft verschillende wereldprimeurs: het is de kleinste soevereine staat in Zuid-Amerika, het grondgebied is voor meer dan 90% bebost en het biedt enkele van ‘s werelds grootste reserves aan bauxiet. Het overgrote deel van de bevolking woont in de hoofdstad Paramaribo en verkeer van oost naar west is bijna onmogelijk vanwege het uitgebreide riviernetwerk dat aan de noordkust uitmondt in de Atlantische Oceaan.

De Nederlandse Antillen, een ter ziele gegane staatsentiteit die op 10/10/2010 door een democratische stemming van de bevolking werd verdeeld over de toekomst van de eilanden, is een andere belangrijke koloniale erfenis van de Verenigde Nederlandse Provincies en het huidige Koninkrijk der Nederlanden. De “SSS”-eilanden, d.w.z. Saba, St. Eustatius en St. Maarten in de buurt van de Maagdeneilanden, waren samen met de “ABC”-eilanden, d.w.z. Aruba, Bonaire en Curaçao voor de Venezolaanse kust, eeuwenlang een strategische piraten- en slavenbasis voor de Nederlanders. Hun politieke transformatie in “BES”, d.w.z. Bonaire, St. Eustatius en Saba, die tegenwoordig als speciale rechtsgebieden tot de Europese Unie behoren, is een voorbeeld van de unieke postkoloniale ontwikkeling van de 21e eeuw.

De opeenvolgende kolonisatie van deze gebieden door de Spanjaarden, Engelsen, Fransen en Nederlanders werd een smeltkroes van vele Europese kolonisatiebenaderingen, maar vooral culturen, die vandaag de dag nog steeds merkbaar zijn – of het nu gaat om de samenstelling van de bevolking, de diversiteit aan talen of religies. De geschiedenis van deze ministaatjes vormt een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het Caribisch gebied – veroveringen door piraten, de steeds terugkerende bezetting van eilanden door buitenlandse mogendheden en hun herovering, slavenbases, smokkelhavens, maar vooral de geleidelijke decimering van het Spaanse koloniale rijk… Dit alles biedt een historische primeur; een in het Tsjechisch geschreven publicatie, gewijd aan de geschiedenis van de Nederlandse bezittingen in de Nieuwe Wereld.”

Eva Kubátová, Surinam a Nizozemské Antily. Paraha: Nakladatelství Libri, 2015 [verschenen januari 2016]. [Reeks] Stručna Historie Států, 221 pagina’s. ISBN 9 788072 775408. Prijs 160 Kč of € 7,17.


Hier de tekst van de inleiding:


Zie ook het Tsjechische tijdschrift Plav van 2017 met vertalingen van Nederlands-Caraïbisch en ander postkoloniaal literair werk (van Anil Ramdas, Bea Vianen, Ellen Ombre, Cola Debrot, Frank Martinus Arion, Marion Bloem, Sylvia Pessireron, Jef Geeraerts, Lieve Joris). Klik hier

Icoon voor Geverifieerd door de community

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter