blog | werkgroep caraïbische letteren

Een smakelijke publicatie: Surinaams vegetarisch

door Michael Hermelijn

Begin dit jaar [2018] verscheen bij Vaco Publishers een mooi kookboek: Surinaams vegetarisch met veganistische en glutenvrije recepten. In geen enkele andere maand draait het in Suriname zo veel om eten als in de decembermaand; een uitgelezen moment dus om deze publicatie te bespreken op de literaire pagina!

Surinaams vegetarisch is een zeer volledig kookboek, met voor elk wat wils. De recepten zijn duidelijk en goed uitgewerkt. De indeling is logisch opgebouwd. Het boek begint met een kort voorwoord dat aangeeft wat de bedoeling van dit boek is en hoe het te gebruiken. Daarna volgen enkele algemene kooktips, zoals de temperaturen voor de verschillende typen ovens, dat verschilt namelijk bij gasovens of een elektrische oven. Er is ook een verklarende woordenlijst opgenomen van ingrediënten die onder meerdere namen bekend zijn. En ten slotte zijn de recepten overzichtelijk gerangschikt in rubrieken: ontbijt; soepen; salades; maaltijden; bijgerechten; dips, sauzen en meer; hartige hapjes en zoetigheden.
Het boek is mooi geïllustreerd met prachtige foto’s van Eduard Hogenboom. Soms is het jammer dat alle foto’s, hoe fraai ook, close-ups zijn. Een overzichtsfoto van een gerecht kan soms ook prettig zijn.

Dit is het eerste Surinaamse kookboek dat uitsluitend vegetarische recepten heeft. Mijn ervaring is dat in Suriname een maaltijd voor veel mensen vaak niet compleet is als er geen vlees bij zit. Mijns inziens is dat ten onrechte. Je kan heerlijk en ook voedzaam eten zonder vlees. Dit boek kan een bijdrage leveren aan een grotere bekendheid (en populariteit) met de vegetarische keuken. Het biedt andere, verfrissende inzichten. Ook de nieuwe trend veganistisch (of vegan) eten komt uitgebreid aan bod. Veganisten gebruiken totaal geen dierlijke producten, evenmin melk en eieren, dragen geen leren schoenen, etc. Tevens is aangegeven welke gerechten glutenvrij zijn, wat toch ook handig is omdat steeds meer mensen last hebben van een glutenallergie. Om zelf uit te vogelen waar gluten in zitten, is een hele inspanning. Dit boek kan daarbij uitkomst bieden.

De gerechten zijn over het algemeen makkelijk te bereiden, hoewel er ook enkele zijn die wat meer technische kennis van de kok vereisen. Zelf houd ik van kleine hapjes en sausjes, en met name die twee onderdelen spraken mij zeer aan: bijgerechten en dips, sauzen en meer. Dit kookboek laat zien hoe je met eenvoudige ingrediënten die bij elke Surinamer bekend zijn, nieuwe smaken en mondsensaties kan creëren. Het is zeker een aanrader voor iemand die zelf op zoek is naar nieuwe invalshoeken wanneer het gaat om de vegetarische keuken en/of vegetarische vrienden en familie wil verrassen.

Audrey Hogenboom (samenstelling en bewerking) en Linda Hogenboom (kookondersteuning): Surinaams vegetarisch, met veganistische en glutenvrije recepten, 192 pp., eerste druk. Paramaribo 2018, Vaco Publishers N.V. ISBN 978-99914-0-114-0

Gehaktbrood van linzen (wel veganistisch, niet glutenvrij)
Ingrediënten:
200 ml rode linzen
500 ml bouillon van 2 vegetarische bouillonblokjes
3 eetlepels flaxzaad (lijnzaad)
6 eetlepels water
1 ui, kleingesneden
3 teentjes knoflook, kleingesneden
1 kleine rode paprika, kleingesneden
100 gram pompoen, kleingesneden
2 eetlepels olie
1 volle theelepel tijm
1 volle eetlepel komijnpoeder
½ theelepel uienpoeder
½ theelepel knoflookpoeder
2 takjes soepgroente, kleingesneden
175 ml havermout
120 ml bloem
Zout
Zwarte peper
3 volle eetlepels ketchup
1 eetlepel balsamicoazijn
1 eetlepel honing

Werkwijze:
Was de linzen, kook deze en af en toe roeren in de bouillon voor 40 minuten. Laat afkoelen.
Verhit de oven voor op 175 C. Doe het flaxzaad en de zes eetlepels water in een kommetje en laat dit 15 minuten in de koelkast staan om in te dikken. Fruit de ui, knoflook, paprika en pompoen 5 minuten in de olie. Voeg de tijm, komijnpoeder, uienpoeder, knoflookpoeder en soepgroente er aan toe en roer goed door. Vermaal driekwart van de linzen met een staafmixer tot pulp. Vermaal het flaxzaad met een staafmixer tot een dikke massa. Vermeng de linzen, flaxzaad, havermout, bloem en gekookte groenten goed en maak op smaak af met zout en zwarte peper. Bekleed een langwerpige cakevorm met bakpapier en doe het mengsel erin. Druk goed aan. Vermeng de ketchup, azijn en honing en bestrijk het ‘gehaktbrood’ ermee. Dit kan overigens ook met barbecuesaus. Bak het brood 45 minuten in de oven en serveer met rijst of gekookte aardappels.
Goed voor 4 personen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter