blog | werkgroep caraïbische letteren

Een schitterende Caribische roman uit Mississippi; Jesmyn Ward: Sing, Unburied, Sing

door Walter Palm

Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez (1927-2014) had een brede opvatting van de Caribische literatuur. Voor hem was de gehele literatuur die rond de Caribische Zee is geschreven, Caribische literatuur. Dus inclusief de Caribische kust van Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. Het is een verregaande uitspraak. Ook zijn werk moet dan immers gerekend worden tot de Caribische en niet de Latijns-Amerikaanse literatuur.

 

Aan deze uitspraak van Gabriel García Márquez moest ik denken bij het lezen van Sing, Unburied, Sing van Jesmyn Ward. De auteur is afkomstig van de Caribische kust van Noord-Amerika. Zij is in 1977 geboren in DeLisle (Mississippi). Zij behaalde in 2000 haar Master of Arts aan de Stanford University. Vlak daarna werd haar jongere broer doodgereden door een dronken vrachtwagenchauffeur. Naar aanleiding van deze gebeurtenis besloot zij om schrijfster te worden. Zij debuteerde in 2008 met de roman Where the Line bleeds. Haar volgende roman Salvage the Bones die de orkaan Katrina als onderwerp had, werd in 2011 bekroond met de National Book Award for fiction. Deze eer viel ook te beurt aan de in 2017 verschenen Sing, Unburied, Sing die onlangs in het Nederlands is vertaald en als titel meekreeg Het lied van de geesten.

Lees de bespreking van Walter Palm over Jesmy Ward, Sing, Unburied, Sing in het Antilliaans Dagblad, 20 oktober 2018 hier in pdf: Walter Palm – bespreking Sing, Unburied, Sing – AD 20.10.2018

 

on 22.10.2018 at 18:33
Tags: / / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter