blog | werkgroep caraïbische letteren

Een middag Surinaamse literatuur in Nijmegen

Mama Sranan! Vier eeuwen Surinaamse letteren
Gastspreker: Prof. Dr Michiel van Kempen

De Werkgroep Caribische en Aziatische Cultuur Nijmegen organiseert op zaterdag 1 juni een middag over de Surinaamse letteren. Gastspreker is Michiel van Kempen, hoogleraar Nederlands-Caraïbische letteren aan de Universiteit van Amsterdam.

Michiel van Kempen. Foto © Minze Tonkens

De afgelopen jaren heeft de Surinaamse literatuur zich in hoog tempo ontwikkeld van een moeilijk te plaatsen voetnoot bij de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis tot een niet meer weg te denken, zelfstandige tak ervan. In Suriname zelf is deze ontwikkeling zeer welkom. Dat is vooral het geval in het onderwijs, waar studenten en scholieren naast Nederlandse en internationale literatuur steeds meer kunnen putten uit werken van ‘eigen’ schrijvers.

Programma
12.30 uur Inloop / Ontvangst
12.50 uur Welkomstwoord
13.00 uur – 13.45 uur Deel 1: Een kort Historisch Overzicht van de Surinaamse Literatuur in de periode 1596 – 1957. Met de focus op enkele schrijvers uit deze periode o.a. Albert Helman, plus de Orale Literatuur.
Tijdens deze presentatie zullen tevens parallellen, bijzonderheden en opmerkelijke verbanden met de Antilliaanse literatuur belicht worden.

13.45 uur – 14.00 uur: Vragen / opmerkingen

14.00 uur – 14.30 uur: Pauze (kleine versnapering en drank voor eigen rekening)

14.30 uur – 15.15 uur: Deel 2: De Surinaamse literatuur in de periode 1957 tot heden. Er wordt uitgebreid ingegaan op enkele markante schrijvers in deze periode.

15.15 uur – 16.00 uur Vragen / opmerkingen
16.00 uur: Sluiting

Datum: Zaterdag 1 juni 2019
Tijd: 13.00 uur – 16.00 uur (inloop 12.30 uur)
Plaats: Wijkcentrum Dukenburg, Meijhorst 70-39 Nijmegen
Bijdrage: € 2,- per persoon

 

Voor vragen over de werkgroep of de bijeenkomst kunt u terecht bij een van de volgende personen:
Johan Dwarkasing (e-mail: johan_dwarkasing@hotmail.com; tel. 06.466.32.185)
Ronney De Abreu (email: ronney@deabreu.nl; tel. 06.461.88.809)
Henk Moeniralam (e-mail: hmoenir@gmail.com; tel. 06.170.82.801)

Wij hopen u op zaterdag 1 juni a.s. te ontmoeten in Wijkcentrum Dukenburg in Nijmegen.

Werkgroep Caribische en Aziatische Cultuur Nijmegen, website: www.wcacn.nl

 

W C A C N

 

De Werkgroep

De Werkgroep Caribische en Aziatische Cultuur Nijmegen is een initiatief van enkele personen uit Nijmegen e.o. De bijeenkomsten hebben een cultureel-educatief karakter en staan open voor een ieder die belangstelling heeft voor het culturele erfgoed van de Antillen, Suriname of het Caribisch gebied. De werkgroep is een non-profit organisatie en ontvangt geen subsidie. Daarom vragen wij voor alle bijeenkomsten een kleine bijdrage per persoon. Deze bijdrage kan variëren, afhankelijk van de kosten die gemaakt worden.

De spreker
Prof. Dr M.H.G. van Kempen is een Nederlandse schrijver, dichter, letterkundige en surinamist. Hij is thans verbonden als Bijzonder Hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UVA), voor de bijzondere leerstoel Nederlands–Caribische Letteren vanwege de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, met steun van de Vereniging KITLV en KITLV / KNAW. Als bijzonder hoogleraar richt Van Kempen zich op onderwijs en onderzoek in de historische en hedendaagse letterkunde van Suriname, en de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba.
Dr. Michiel van Kempen (1957) is opgeleid als neerlandicus aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (thans Radboud Universiteit Nijmegen) en promoveerde in 2002 aan de UVA op het omvangrijke proefschrift Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur. Hij was werkzaam als docent in het VWO, HBO en WO in Nederland en Suriname. Daarnaast had hij verschillende functies op het gebied van de Caribische literatuur en cultuur, o.a. bij bibliotheken.
Van Kempen heeft een zeer ruime en brede onderzoekservaring op dit gebied. Zijn contacten in de wereld van de Caribische literatuur en cultuur zijn uitgebreid, zowel binnen Nederland als in de desbetreffende gebieden zelf. Voor zijn studies op het gebied van de Surinamistiek ontving Van Kempen in 2004 de ANV-Visser Neerlandia-prijs. Zonder twijfel wordt hij beschouwd als een grote kenner en expert van de Surinaamse literatuur.

 

Onderscheidingen
Voor zijn verdiensten voor de Surinaamse letteren ontving Van Kempen in 1987 de Rahman Khan – prijs en in 2004 werd hem in het Vlaams Parlement de Nederlandse / Vlaamse ANV-Visser Neerlandia prijs uitgereikt. In 2005 werd hij aan de vooravond van de 30e verjaardag van de Surinaamse onafhankelijkheid benoemd tot Officier in de Ere-Orde van de Gele Ster. In 2007 werd hij ook in Nederland onderscheiden en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Publicaties
Het literaire werk van Van Kempen omvat enkele romans, verschillende verhalenbundels en twee kinderboeken. Zijn verhalend proza laat in verschillende settings zien hoe mensen vanuit diverse culturele achtergronden telkens opnieuw stuiten op de fundamentele onmogelijkheid nader tot elkaar te komen. In de roman Plantage Lankmoedigheid (1997) is die thematiek uitgewerkt in het Suriname van de jaren van de militaire revolutie, de jaren 80 van de twintigste eeuw. Hij heeft ook diverse verhalen gepubliceerd onder een pseudoniem.
Van zijn hand zijn er verder diverse artikelen, boekrecensies, essays, bloemlezingen, en een poëziebundel verschenen. Interessant is ook de biografie van de Surinaamse schrijver Albert Helman, Rusteloos en overal; het leven van Albert Helman. Uitgeverij In de Knipscheer, Haarlem 2016.

 

Lees hier een kort verslag van de middag

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter