blog | werkgroep caraïbische letteren

Een mens kan zichzelf troosten

Puck Bossert (Bussum, 1959; woonachtig in Willemstad, Curaçao) beschrijft in haar debuutroman Een mens kan zichzelf troosten het bijzondere leven van haar Chinees-Indische oma. Vanaf haar puberteit, toen het geheim van haar grootmoeder duidelijk werd, heeft zij dit boek willen schrijven. Pas nadat haar moeder in 2019 overleed, pakte ze de pen op. Het resultaat mag er zijn. Inmiddels werden ruim 1.700 exemplaren verkocht!

Puck Bossert

Een mens kan zichzelf troosten : Kim A Thjang wordt in 1921 op het eiland Bangka in Nederlands-Indië op haar 15e uitgehuwelijkt.  Ze krijgt twee kinderen, maar wordt zo zwaar mishandeld dat ze moet vluchten met achterlating van haar kinderen. Na omzwervingen schiet haar vader haar van het erf.
Later trouwt ze een Hollander. Van hem moet ze zwijgen over haar voorkinderen. Hoe gaat het haar lukken nog meer tegenslag te overleven? En wat gebeurt er als vijf decennia later de voorkinderen zich melden?
Dit is het verhaal van een sterke vrouw die haar tijd ver vooruit was. In de jaren twintig, veertig en vijftig zorgde zij al voor haar eigen inkomen. Met haar doorzettingsvermogen en veerkracht is zij een bron van inspiratie.

Opa Aart, Inge, Joep en Oma Kim
Impressie boekpresentatie bij Mensing’s Caminada, Curaçao, 12 december 2020

“Ben er best trots op dat ik het allemaal zelf heb gedaan” (mail 15.12.2020): Een mens kan zichzelf troosten werd uitgegeven door PUCK HR and Communications BV, het eigen bedrijf van Puck op Curaçao, verscheen op 29 april 2020; in Nederland wordt de uitgave verspreid door Uitgeverij Donkigotte.

on 15.12.2020 at 14:58
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter