blog | werkgroep caraïbische letteren

Een lastige peuterpuber

Op 4 oktober 2009 vond in de OBA in samenwerking met de Werkgroep Caraïbische Letteren de presentatie plaats van het prentenboek voor de jeugd, Michi. Het boek is bij La Kock Publishing uitgegeven in drie talen: het Nederlands, het Engels en het Papiaments in de varianten Papiamentu en Papiamento.

Zowel de schrijfster Olga Orman als de uitgever Alida Kock zijn van Aruba afkomstig. Natalie Wanga, die de presentatie verzorgde, is Bonaireaanse. De jeugdafdeling van de bibliotheek was bomvol met kinderen en volwassenen en het was opvallend hoe stil de kinderen bleven zitten als in verwachting van niemand minder dan Sinterklaas.   Om 15.15 uur richtte Natalie Wanga het woord tot het publiek en vertelde over het prentenboek Michi en wie een bijdrage hebben geleverd aan de publicatie. Zij noemde Wendela de Vries van wie de prachtige illustraties zijn en Jan Kees Visscher die de vormgeving in handen had gehad.

Wanga memoreerde dat 4 oktober ook dierendag was, dus dat er twee feesten waren die dag. Vervolgens sprak Alida Kock een welkomstwoord en vertelde over het ontstaan van haar uitgeverij. Zij had ook een mooi verhaal over de bibliotheek op Aruba toen zij klein was. Zij had het nog meegemaakt, als meisje van 9 jaar, dat er op de Arubaanse bibliotheek maar krap een meter leesboeken was voor negenjarigen. Had je de boeken uit dan mocht je niet aan de boeken voor tienjarigen beginnen, zodat zij noodgedwongen de boeken voor negenjarigen maar ging herlezen. Haar passie voor boeken, lezen en schrijven bracht haar tenslotte tot het opzetten van haar uitgeverij. Dit prentenboek is het derde boek dat La Kock Publishing uitgeeft. Natalie Wanga leerde het publiek hoe de schrijfster met een warm applaus te verwelkomen tot groot plezier van jong en oud. Nadat Olga Orman had uitgelegd dat zij Michi voor haar kleindochter Eva had geschreven en met de kinderen een aantal liedjes had gezongen, ging men over tot de eigenlijke onthulling. Dat gebeurde in de vorm van een piñata, een mooi versierde doos, waarvan de bodem werd losgetrokken zodat de inhoud, waaronder 2 boeken, op de grond kon vallen. Een van de boeken werd aangeboden aan de directeur van de OBA de heer Hans van Velzen, die er de kinderen aan herinnerde dat het ook bijna kinderboekenweek was. Hij nodigde hen uit naar de bibliotheek te komen waar een schat aan boeken te vinden is. Het tweede boek was voor Ormans kleindochter die echter te verlegen was om het boek zelf in ontvangst te nemen.

Tot slot was er een kamishibai-voorstelling door Olga Orman waarin de kinderen participeerden. Aan de hand van alle platen die ook in het prentenboek staan vertelde Orman samen met de kinderen het verhaal van Michi. Michi is op de leeftijd dat ze in de contramine is. Niets wil ze, maar uiteindelijk gaat ze, naarmate ze ouder wordt, beseffen dat er dingen zijn die ze wel wil en zo gaat de “Ik wil niet” periode tot het verleden behoren. Orman stak de ouders in de zaal, die wellicht eenzelfde probleem hebben met hun kind, een hart onder de riem door hen voor te houden dat zo’n periode tijdelijk is.   Natalie Wanga sloot om 16.15 uur de presentatie af met een tweede leuke applaustruc waarna er een ware run op de boeken ontstond. Iedereen wilde minstens een exemplaar, er waren er die alle taalversies wilden, plus de handtekening van de schrijfster en de illustratrice. Tot 17.00 uur kon het publiek de expositie van Wendela de Vries bezoeken op de jeugdafdeling en genieten van een drankje en heerlijke Arubaanse hapjes.

IvP   [Voor foto’s hier klikken]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter