Een kijkje bij performance-groep Ankrá na otro (Aan elkaar gehecht)
door Diana Lebacs
Willemstad, Curaçao – Deze weken zijn een twintigtal groepen druk bezig met de repetities voor de derde editie van het Festival Históriko Kultural, onder aansturing van theatermakers Gibi Bacilio en Rudolf Críspulo.
De voorstellingen vinden plaats in de antieke aula van het voormalige Bejaardentehuis te Habaai. Er is van Sentro Pro Arte niet meer dan een ruïne over, Teater Luna Blou en Teatro La Tentashon zijn gesloten maar het toneelleven onder de Curaçaose bevolking, jong en oud, is niet te stoppen. Covid maakte het noodzakelijk om live voorstellingen om te zetten in digitale optredens, die door TeleCuraçao en TVDirect zullen worden uitgezonden op een nader bekend te maken tijdstip in het kader van een Maand van het Theater. Het publiek zal getrakteerd worden op alle disciplines van de podiumkunsten in het nog in restauratie zijnde Theater Aula dat de spirit ademt van voorstellingen uit lang vervlogen tijden.
De performance-groep Ankrá na Otro, in het Nederlands ‘Aan Elkaar Gehecht’, is een van de 28 groepen die meedoen met het Festival. De leden van deze groep kennen elkaar en hebben al zo’n 40 jaar en zelfs langer, met elkaar samen gewerkt in diverse theater-, film- en poëzieproducties door de jaren heen. De groep bestaat uit 8 dames en 1 heer: Rina Penso, Mila Palm, Jenny Fraai, Laura Quast, Greta Trapenberg, Anne-Marie Braafheid, Diana Lebacs, Norma Cova en Ak Rojer. Bij hun optredens worden ze begeleid door de musici Ali Inesia en Eric Gerard voor de inheemse muziek, en Benito Dolorita met viool en gitaar. Dit keer komt er ook een saxofonist bij.
Het multitheaterstuk, speciaal geschreven door de groep voor het Festival Históriko Kultural heet Djayera, p’awe i mañan (Van Gisteren tot Vandaag en Morgen), en behandelt de geschiedenis van Curaçao vanaf de Indiaanse tijd, de opeenvolgende kolonisaties en ermee gepaard gaande ontwikkelingen, tot en met het heden, juli 2021. Dit alles verrijkt met storytelling, dramatisatie, zang, muziek en images. Geen lichte taak. Maar het belooft heel apart te worden en ongetwijfeld interessant voor het publiek van Curaçao om haar eigen wordingsgeschiedenis in theatervorm te mogen aanschouwen. De ondertitel is namelijk: ‘Van Arawak tot Curaçaoënaar’.
Een toneelrepetitie zou geen echte Curaçaose repetitie zijn als er na uren repeteren niet gegeten zou worden. Naast acteren heeft een ieder zijn of haar andere talenten. Zo zijn Mila Palm en Jenny Fraai de koks bij ons. Na 4 uur achtereen spreken, zingen en ritmisch bewegen is er niets hemelser dan aan tafel schuiven en genieten.