blog | werkgroep caraïbische letteren

Een Keppel gelanceerd

‘Onder grote belangstelling ging donderdag 27 augustus de documentaire Een Keppel in de Cariben in première in de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Het is een initiatief van Stichting WeConnect die zich toelegt op het stimuleren van educatie binnen het Koninkrijk. Een Keppel vertelt het verhaal van 400 jaar Joodse geschiedenis in Suriname, Curaçao, Aruba en Sint Eustatius. Diverse Caribische Joden vertellen hoe zij het Jodendom ervaren, in welke aspecten dat lastige begrip ‘Joodse identiteit’ voor hen schuilt. Voor de een is dat verbondenheid met andere Joodse families op Curaçao ‘een warm nest’; voor de ander is het leven volgens de spijswetten en elke zaterdag rust houden.

 

Keppel in de Caraiben 27082015

Grote belangstelling voor de première. Foto Job Cohen

Programmamakers Tanja Fraai en Mike Ho-Sam-Sooi van WeConnect wilden deze waaier aan ervaringen en opvattingen in beeld brengen. De tentoonstelling ‘Joden in de Cariben’ die eerste helft van dit jaar in het Joods Historisch Museum (Amsterdam) stond, gaf hen een goede aanleiding om dit te concretiseren.

De tentoonstelling reist naar Suriname in 2016. Het idee is dat de film daar wordt aangeboden op middelbare scholen, samen met een lespakket en dat er aansluitend filmworkshops worden gegeven. Fraai: “We willen jongeren via dit Joods Caribische onderwerp laten nadenken over identiteit en gedeelde geschiedenis en ze daar korte films over laten maken.” In november zijn Curaçao en Aruba eerst aan de beurt voor dit educatieve pakket.

 

20141010_190032

Foto: Familie tijdens Sjabat

20141222_120533

Foto: Bertha da Costa Capriles, Curaçao’s Joods en speciale gast 31 augustus in Den Haag

Speciale gast tijdens de première van Een Keppel in de Cariben was de Surinaamse auteur Cynthia Mc Leod van wie ‘het meeste Joods bloed is dat door de aderen stroomt’. In de film vertelt ze over Jodensavanne ‘Ons nieuwe Jeruzalem aan de rivier’, de geschiedenis van de verschillende synagoges in Suriname en over het feit dat Joden slaven hadden.

 

20150120_125523

Cynthia Mc Leod

 

Walter Hellebrand, directeur Monumentenzorg uit Sint Eustatius, was ook aanwezig bij de filmvertoning. Hij vertelde hoe enthousiast Amerikaanse toeristen zijn over de Joodse geschiedenis op het eiland. Voor de film leverde hij prachtige foto’s aan van de ruïnes die nog te zien zijn op Sint Eustatius.

De film is te koop op dvd en te bestellen via www.stichtingweconnect.nl

Een Keppel zal aangeboden worden in een internationaal circuit van filmfestivals.

 

IMG_0382

Joodse aanwezigheid op Statia. Foto Walter Hellebrand.

 

 

 

1 comment to “Een Keppel gelanceerd”

  • In 2015 kwam mijn geschiedenis van de Joden in Suriname uit. Titel: Joden in Suriname. 400 jaar Surinaams Jodendom. Aankomst, glorietijd, neergang. Uitgegeven bij Frontisterion. 292 bladzijden. Geïllustreerd.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter