blog | werkgroep caraïbische letteren

Een gloednieuwe Merian ten doop gehouden

Er is een gloednieuwe facisimile uitgave van de complete Metamorphosis Insectorum Surinamensium uit 1705 van Maria Sibylla Merian. Op dinsdag 11 oktober 2016 werd het boek ten doop gehouden in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Een kleine fotoreportage.

 

Merian foto Michiel van Kempen

Uitgeverij Lannoo en de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek hebben alles uit de kast gehaald om voor een exacte reproductie van het meesterwerk uit 1705 te zorgen: groot formaat, cassette, zelfs een bijzondere draagtas en deskundige inleidingen op de tekst. Lannoo-uitgever Maarten Van Steenbergen opende zijn woord met het citeren van het epische gedicht Maria Sibylla Merian dat Bertus Aafjes in 1946 publiceerde, en dat na Een voetreis naar Rome het populairste gedicht van Aafjes zou worden. Volgens de uitgever is dit de eerste integrale facsimile van Merians grote werk op origineel formaat (hij bedoelde: in het Nederlandse taalgebied). Conservator dr Marieke van Delft zorgde voor een beknopte, goed uitgekiende toelichting op Merians leven.

 

Merian uitgever Maarten Van Steenbergen foto Michiel van Kempen

Uitgever Maarten Van Steenbergen

 

Ellen Ombre. Foto Michiel van Kempen 2

Ellen Ombre

Ellen Ombre. Foto Michiel van Kempen

Ellen Ombre

De Surinaams-Nederlandse auteur Ellen Ombre maakte in haar ‘feestrede’ een soepele overgang van de angst van Surinamers voor enge huisdiertjes als de kamrawenke (de gekko) naar het feest van de ingekleurde gravures van Surinaams biologisch leven door Maria Sibylla Merian. Het eerste exemplaar werd door dr Lily Knibbeler, directeur van de KB, aangeboden aan boswachter Arjan Postma, die als regelmatige gast van De Wereld Draait Door het publiek enthousiast probeert te maken voor bijvoorbeeld de 2100 (!) soorten nachtvlinders die Nederland kent.

 

Merian Lily Knibbeler Arjan Postma Foto Michiel van Kempen

Dr Lily Knibbeler biedt het eerste exemplaar aan aan Arjan Postma

Merian Arjan Postma foto Michiel van Kempen

Arjan Postma

 

Merian publiek

Merian zorgde voor een goed gevulde zaal

 

Wie een indruk van het boek wil krijgen, kan hier digitaal door het boek bladeren.

Alle foto’s © Michiel van Kempen

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter