blog | werkgroep caraïbische letteren

Een democratie in doodsnood

door Sheila Sitalsing

Krin Denki is een interessant nieuwsplatform, bestaande uit een krant en de website krindenki.com en is onlangs opgericht door de regeringspartij NDP om tegenwicht te bieden aan de traditionele media…

Afgelopen donderdag eerde president Desi Bouterse van de Republiek Suriname de negen nog in leven zijnde mannen met wie hij op 25 februari 1980 een coup pleegde, en drie mannen die daar nauw bij betrokken waren. Via de nieuwsvoorziening Krin Denki (Schoon Denken) was te volgen hoe een bewogen Bouterse zijn oude strijdmakkers het Grootlint in de orde van de Gele Ster – ’s lands hoogste militaire onderscheiding – opspeldde, onderwijl zingend en warme brasa’s (omhelzingen) uitdelend.

Objectief

Krin Denki is een interessant nieuwsplatform, bestaande uit een krant en de website krindenki.com. Het is onlangs opgericht door de regeringspartij NDP om tegenwicht te bieden aan de traditionele media die volgens de NDP te veel ruimte bieden aan misinterpretates, nieuwsverduistering, verdachtmakingen, misleiding en antipropaganda jegens de regering. Dat is jammer, want zo raken de goede bedoelingen van de regering ondergesneeuwd. Krin Denki bericht wel eerlijk en objectief.

Over de viering van de Revolutiedag schrijft Krin Denki het volgende objectieve verslag: ‘Zowel tijdens zijn toespraak als tijdens de decoratiehandelingen leverden tranen in zijn ogen een verwoede strijd om niet de vrije loop te nemen. Het staatshoofd prees de gedecoreerden voor de moed, vaderlandsliefde en opofferingsgezindheid die zij hebben betoond. Het staatshoofd zelf doorstond verschillende moordaanslagen, werd gecriminaliseerd en beschuldigd van drugshandel als gevolg waarvan hij politiek werd veroordeeld door Nederlandse rechters. Bouterse werd vaak door politieke vrienden teleurgesteld of verraden, maar zijn democratische inborst, vergevingsgezindheid en scherp politiek inzicht lieten hem ook deze teleurstellingen overwinnen. Zijn vastberadenheid en rotsvast geloof in de beschermende kracht van de Allerhoogste deden hem met succes klauteren uit een diep politiek dal om ten slotte bekroond te worden met het hoogste ambt in zijn geliefd vaderland.’

Massaslachting

Je kunt lachen om die flauwekul, die gekopieerd lijkt te zijn van de persdienst van Bouterses vriend Hugo Chávez. We weten wel beter. Bouterse schoot in de jaren tachtig de oude regering weg en schafte de grondwet af. Er werden heel wat mensen vermoord tijdens zijn ‘volksrevolutie’: vijftien critici (onder wie een journalist die Nederlands staatsburger was), complete gezinnen tijdens de massaslachting in het marrondorp Moiwana, een politie-inspecteur die Bouterse te na kwam, de lijfwachten van zijn toenmalige vijand Ronnie Brunswijk, diverse militairen wier verdwijning nooit is opgehelderd.

Maar grote delen van de jonge bevolking weten alleen dat de NDP een verfrissende, goed georganiseerde partij is, die brak met de etnische verzuiling, aanwezig is in de wijken en oor heeft voor de noden van het volk.
.

Geleid door een leuke man die geweldig kan spreken (al is hij er retorisch op achteruit gegaan sinds hij als president van een papiertje moet spreken) en altijd in is voor een lolletje, zoals een Nederlandse stagiaire ondervond toen ze tijdens de revolutieviering gezellig bij Bouterse op schoot kroop en daarmee de zaal plat kreeg. Die mensen hebben deze week op tv de documentaire gezien over negen jaar revolutie. Daarin geen woord over moorden, wel over Nederland dat de ontwikkelingshulp zomaar bevroor en Amerika dat met een invasie dreigde. Suriname als een soort Gallië, dat bedreigd door boze, grote mogendheden standvastig koerst naar volksverheffing.

Witwassen

Zo is die leuke man druk bezig met het witwassen van zijn verleden. Hij gaat er prat op dat hij democratisch aan de macht kwam. Tegelijkertijd gaat hij weinig zorgvuldig om met de democratie. Zijn regering neemt omstreden besluiten zonder parlementaire goedkeuring. De president heeft zich nog nooit vertoond in de Assemblée, hoewel die daar herhaaldelijk om vroeg. Hij is niet van zins te komen, als het echt niet hoeft, zei hij onlangs.

Het parlement wordt geleid door een kordate partijgenote die zich ontpopt als een uitstekende afhameraarster van oppositionele interventies. Het uit de wind houden van ministers is haar specialiteit geworden. Met verantwoording afleggen aan het volk heeft het allemaal steeds minder te maken.

Journalisten worden geïntimideerd. Ramon Abrahams, Bouterses bloedbroeder van het eerste uur en tegenwoordig minister, blafte een kritische journalist van ’s lands grootstse krant vorige week toe ‘een landverrader’ te zijn. In een land waar drie decennia geleden mensen tegen de muur zijn gezet wegens hoogverraad is dat geen grapje. De journalist is Nederlands staatsburger.

Sheila Sitalsing is journalist en econoom.

[uit de Volkskrant, 28 februari 2011]

1 comment to “Een democratie in doodsnood”

  • Krin Denki een interessant nieuwsplatform?

    Alhoewel duidelijk ironisch bedoeld, wil ik toch reageren, want groter bullshit bestaat er niet!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter