blog | werkgroep caraïbische letteren

Een bijzonder mens even in Nederland

Vlak voor dat Dennis Rust, directeur van het grootste zorgcentrum Huize Ashiana in Suriname terug reist naar Suriname, hebben we nog even een ontmoeting met hem op een terras in Amsterdam. We ervaren dit alle drie als bijzonder omdat we elkaar alleen in Suriname hebben ontmoet. Dennis vertelt ons hoe blij hij is met Stichting Corantijn; “Stichting Corantijn, jullie zijn onze grootste sponsors wat betreft hulpgoederen.” Ook vertelt hij hoe zijn medewerkers ervaren als er hulpgoederen van Stichting Corantijn aankomen; “Je merkt meteen op dat met veel liefde en zorg de spullen zijn verzameld en verpakt. Alles ziet er altijd zo mooi uit, netjes verpakt en op ieder pakket staat op wat er in zit”.

Dennis Rust was even terug in Amsterdam-Zuidoost. (Foto: Hans Mooren)

Als je dit hoort voel je, je trots op allen die dit mogelijk maken vooral ook op onze medewerkers in Benschop die hierin hun bijdrage leveren en met elkaar er zo hard voor werken.

Tijdens zijn verblijf in Nederland is er door het Weekblad De Echo, een huis aan huisblad in Amsterdam zuidoost, Duivendrecht, Abcoude en Drieman een interview met Dennis afgenomen, onderstaand het artikel.

Tweedehandsjes altijd welkom

ZUIDOOST – Schoolmeubilair, ziekenhuisbedden, tafels en stoelen dat in Nederland na vijf jaar wordt afgeschreven, is zeker bruikbaar in landen zoals Suriname. Dennis Rust, directeur van het grootste bejaardentehuis in Suriname, is altijd weer blij als er een container met bruikbaar materiaal uit Nederland komt.
Het bejaardentehuis Huize Ashiana, dat goddelijke geborgenheid betekent, heeft 335 inwoners van de onderkant van de samenleving. ‘Het zijn mensen die weinig aandacht krijgen van hun familie en kinderen. Dat Surinamers voor hun ouders zorgen is een farce en achterhaald’, vertelt Rust. Hij is even over voor een congres over Alzheimer. Volgende week gaat hij weer terug.
Rust doet veel zaken met Rob Jansen. Die vatte jaren geleden het idee op om van goed bruikbaar materiaal uit de sloopflats te sturen naar landen die het goed kunnen gebruiken. De laatste jaren heeft hij dat idee fors uitgebreid en stuurt nu goed afgeschreven materiaal grotendeels naar Suriname. Jansen woont half in Suriname, half in Nederland en coördineert de volle containers de zee over. Dit soort initiatieven zijn voor mensen als Rust een uitkomst. ‘We hebben geen financiën en middelen om containers te verschepen naar Suriname. De containers vullen schijnt het probleem niet te zijn, maar het transporteren ervan des te meer. Een container verschepen kost zo’n 5000 euro.’

Alhoewel Rust veel materiaal heeft gekregen voor zijn bejaardentehuis, stuurt hij ook genoeg door naar andere verzorgingstehuizen waarvan hij weet dat ze erom zitten te springen. ‘Rob weet precies waar wij behoefte aan hebben. We willen geen rotzooi of kleding waar gaten of vlekken in zitten. Het is niet zo dat je alles naar ons kunt sturen. De wegwerpmaatschappij in Nederland zorgt dat wij beter in de spullen komen te zitten. Wij zitten bijvoorbeeld al acht jaar op stoelen te vergaderen die Amsterdam Thuiszorg destijds op een hoop wilde gooien.’

Rust merkt dat Surinamers in Nederland het moeilijk hebben sinds de invoering van de dure euro. ‘Mensen zijn niet meer in staat om levensmiddelenpakketten te sturen. Ik wil daarom ook een oproep doen aan de Surinaamse gemeenschap om meer om te kijken naar hun oudjes. Stuur belangrijke zaken naar ons. Er is een mevrouw in verzorgingstehuis De Venser die elke maand bruikbare spullen naar ons stuurt en een pakket met incontinentiemateriaal. Dat is bij ons heel duur en ik heb er de middelen niet voor.

In district Coronie wordt een bejaardentehuis gebouwd. ‘De muren staan er, maar er is niets om het tehuis in te richten. Ik roep mensen hier in Zuidoost die uit Coronie komen op om te helpen’, geeft Rust de toch altijd nog nijpende situatie in Suriname aan.

Wie daarvoor in contact wil komen met Dennis Rust kan dat doen via www.huizeashiana.nl of ashiana@sr.net.

 

[overgenomen van de site van Stichting Corantijn, zonder datum]

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter