blog | werkgroep caraïbische letteren

Een avond over Edgar Cairo en zijn Kopzorg

Op 3 juli organiseren de OBA en uitgeverij Cossée een avond over Edgar Cairo, bij gelegenheid van de heruitgave van zijn roman Kopzorg. Medewerking aan de avond verlenen Felix Burleson, Gerda Lenten-Havertong, Thalia Ostendorf, Michiel van Kempen en Dean Bowen. De toegang is gratis.

Op deze avond, georganiseerd door de OBA en uitgeverij Cossee, vieren we de heruitgave van Kopzorg en praten we over de mens en schrijver Edgar Cairo en zijn nalatenschap. De moderator is Sarita Bajnath.

Programma

19.30: opening door Sarita Bajnath (moderator)
19.35: introductie door Michiel van Kempen
19.45: poëzievoordracht door Felix Burleson
20.00: gesprek over Kopzorg, Edgar Cairo en zijn nalatenschap door Gerda Lenten-Havertong en Thalia Ostendorf o.l.v. Sarita Bajnath.
20.20: vragen uit het publiek
20.30: afsluitende voordracht door Dean Bowen (onder voorbehoud)
20.45: boekverkoop en napraten

Datum: woensdag 3 juli 2024
Aanvangstijd: 19.30
Locatie: het programma vindt plaats in de Forumzaal van de OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143 in Amsterdam. U kunt zich gratis aanmelden via de website van de OBA.

Edgar Cairo (Paramaribo, 1948 – Amsterdam, 2000) was een van de belangrijkste naoorlogse Surinaamse schrijvers in Nederland. Hij schreef veertig boeken in alle denkbare genres. Al in de jaren tachtig belichtte hij met veel kennis en humor thema’s die pas later op de publieke agenda kwamen, zoals de positie van migranten, Zwarte Piet en de doorwerking van het slavernijverleden.

In Kopzorg vertelt een Surinaamse man over zijn vader, Nelis, die zich een slag in de rondte werkt om zijn gezin te eten te kunnen geven. Het boek speelt halverwege de twintigste eeuw, en hoewel de slavernij allang is afgeschaft zijn de sporen van de plantagecultuur nog duidelijk aanwezig. Nelis is plichtsgetrouw en een man met idealen. En hij draagt zijn jongste zoon op handen. Maar de hechte band tussen de twee gaat langzaamaan kapot. De zoon probeert de teloorgang van zijn vader te begrijpen. Is Nelis’ gebrek aan zelfvertrouwen en zelfrespect te verklaren uit de langjarige onderdrukking van zijn voorvaderen? Of spelen er ook andere factoren een rol?


Lees hier over Kopzorg door Charl Landvreugd.

2 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter