blog | werkgroep caraïbische letteren

Educatief programma en dramaserie Anton de Kom

Er komt een vierdelige televisiedramaserie over het leven en werk van Anton de Kom. Hieraan zijn educatieve workshops gekoppeld. De film wordt voor een groot deel opgenomen in Suriname. Hiervoor zijn honderden acteurs, figuranten en medewerkers nodig. De kosten voor de film zijn geraamd op euro 1.4 miljoen. Bij de herdenking van de afschaffing van 150 jaar slavernij in juli 2013 moet de dramaserie af zijn.

De opnamen beginnen eind 2012 en moeten voltooid zijn begin 2013. In-Soo Productions en The Back Lot leggen vandaag op een persconferentie uit dat zo snel mogelijk deze informatie wordt gedeeld met de samenleving. Het bedrijfsleven heeft de gelegenheid een bijdrage te leveren. Mensen die denken talent te hebben kunnen zich aanmelden voor deelname. Ook jongeren die willen meedoen aan de workshop, kunnen zich dan tijdig hiervoor opmaken.

Meer bekendheid
Producten In-Soo Radstake en Hennah Draaibaar, directeur van The Back Lot, benadrukken het belang van Anton de Kom voor Suriname en ook voor Nederland. Zij vinden dat veel meer bekendheid gegeven moet worden aan deze markante persoonlijkheid. Het meest bekende van hem is het boek Wij slaven van Suriname. Ook de universiteit en een straat zijn naar hem vernoemd. Radstake vindt het erg dat dit boek niet behoort tot verplicht literatuur in Suriname en Nederland. Hiervoor gaan de producenten zich inzetten.

Jongeren die meedoen aan de workshops zullen in groepjes films maken in de Anton de Kom straat. Deze films worden vertoond via de televisiestations, waarbij ook het bedrijfsleven zich kan profileren. De producenten hebben de filmrechten op de biografie van Anton de Kom verworven. De regie van de dramaserie is in handen van de Surinaams-Nederlandse regisseur Hesdy Lonwijk. De serie zal vanuit een Surinaamse perspectief worden gemaakt.

[uit Starnieuws, 19 januari 2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter