blog | werkgroep caraïbische letteren

Educate your sons

door Leenard Kanselaar

Afgelopen week is de beerpunt rondom The Voice opengegaan. We hebben de meest ontluisterende verhalen van vrouwen gehoord. Iedereen heeft zijn zegje gedaan. En nu? Hoe nu verder? Het is heel makkelijk om te roepen dat we ‘𝘫𝘰𝘯𝘨𝘦𝘯𝘴 𝘣𝘦𝘵𝘦𝘳 𝘮𝘰𝘦𝘵𝘦𝘯 𝘰𝘱𝘷𝘰𝘦𝘥𝘦𝘯’. Eens, maar wat betekent dat dan? Hoe ziet dat er concreet uit? Ik kom er (nog) niet helemaal uit. Jullie? In alle wirwar van gedachten, geef ik vandaag in ieder geval één voorzetje:

Ik luister regelmatig samen met tieners naar hun favoriete muziek. Maar wat ik hoor doet mijn oren meestal flink klapperen. Vaak wordt gedachteloos meegeblèrd met vrouwonvriendelijke teksten van onder meer Broederliefde, Lil Kleine of Boef. Om niet abstract te blijven; even wat teksten die uit de AirPods van je tieners komen. Het gaat over ‘𝘱𝘰𝘮𝘱 ‘𝘮 𝘦𝘳𝘪𝘯 𝘣𝘪𝘫 𝘥𝘪𝘦 𝘣𝘪𝘵𝘤𝘩.’ Of wat dacht u van: ‘𝘬𝘭𝘦𝘦𝘥 𝘫𝘦 𝘶𝘪𝘵, 𝘳𝘢𝘢𝘬 𝘮𝘦 𝘢𝘢𝘯, 𝘬𝘰𝘮 𝘴𝘱𝘳𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘮’𝘯 𝘥𝘰𝘶𝘤𝘩𝘦. 𝘋𝘰𝘦 𝘢𝘭𝘴 𝘵𝘩𝘶𝘪𝘴, 𝘷𝘦𝘦𝘭 𝘨𝘦𝘭𝘶𝘪𝘥, 𝘭𝘢𝘢𝘵 𝘮𝘦 𝘴𝘱𝘳𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘫𝘦 𝘱𝘰𝘦𝘴.’ En tot slot: ‘𝘢𝘭𝘴 𝘫𝘦 𝘮𝘦 𝘴𝘤𝘩𝘳𝘦𝘦𝘶𝘸𝘵, 𝘴𝘵𝘰𝘰𝘵 𝘪𝘬 𝘩𝘢𝘳𝘥, 𝘭𝘰𝘰𝘱 𝘫𝘦 𝘮𝘢𝘯𝘬.’ En zo kan ik eindeloos doorgaan. Je kunt iemand fysiek aanranden… maar ook verbaal. En ik wil niet dat de jongens waar ik dagelijks mee werk gaan denken dat je zo mag praten tegen een vrouw. Laat staan dat ze het in de praktijk gaan brengen.

Het is hoog tijd dat muziekstations stoppen met plaatjes waarin het normaal is om vrouwen weg te zetten als bitchen, hoeren en sletten die je zogenaamd ‘vol kunt pompen’. Populaire rappers als Boef, Ronnie Flex of Lil Kleine vinden het misschien heel ‘stoer’ om vrouwen zo te noemen, maar hoe leg je tieners uit dat ze deze woorden nooit mogen overnemen? Reageer daarom meteen als je jongens denigrerend hoort praten over meisjes en vrouwen. Want een meisje is nooit een hoer. Haar toch zo noemen is zeker niet stoer.

Wat je ook van rapmuziek vindt, onschuldig zijn de teksten niet. Het is makkelijk om Ali B. en Marco Borsato in de ban doen, maar laten we ook kappen met het verheerlijken en draaien van muziek waarin zo plat en banaal wordt gerapt over vrouwen, seks en grensoverschrijdend gedrag. Muziek die een cultuur in stand houdt waarin het normaal is voor jongens om zonder toestemming aan de kont van een vrouw te zitten en die de indruk wekt dat vrouwen dat ook nog leuk en normaal vinden.

Het zal ‘educate your sons’ voor menig opvoeder een stuk makkelijker maken. 

Bericht van Leenard Kanselaar op LinkedIN, 24 januari 2022

 

on 25.01.2022 at 21:01
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter