blog | werkgroep caraïbische letteren

Edgar Cairo kreeg veel grani

Op zondag 18 november 2018 vond in centrum De Drecht (Amsterdam-Zuidoost) een eerbetoon aan de in 2000 overleden schrijver Edgar Cairo plaats. Voor een goed opgekomen publiek werd werk van Edgar Cairo voorgedragen, er waren filmbeelden te zien en er werden herinneringen aan hem opgehaald. Acteur Felix Burleson, actrice en zangeres Gerda Havertong, fluitist Ronald Snijders, gitarist Robby Alberga, rapper Jamal Cairo, uitgever Franc Knipscheer en twee van Edgars familieleden: zijn broer Arthur en zijn neefje Orfeu haalden herinneringen op aan de eerste grote zwarte schrijver in Nederland. De presentatie was in handen van Michiel van Kempen en Inge Stolzenbach en de organisatie in handen van de Stichting Edgar Cairo. Een verslag in beeld en woord van Johan Janssen.

Gerda Havertong haalde prachtige herinneringen aan Edgar Cairo naar boven.

Eerbetoon aan Edgar Cairo

Edgar Cairo is al enige tijd niet meer onder ons, hij overleed in 2000, maar hij is in het geheel nog niet verrgeten. Een belangrijke schrijver en dichter die een heel eigen origineel gebruik van het Sranan én het Surinaams-Nederlands introduceerde. Ook was hij een belangrijke, kritische stem in de Nederlandse maatschappij.
De Stichting Edgar Cairo organiseerde op 18 november in verzorgingshuis De Drecht in Holendrecht, Amsterdam Zuidoost, een middag rond Edgar Cairo. Franc Knipscheer van Uitgeverij in de Knipscheer was er met boeken, al jarenlang dé uitgever van literatuur uit het Caribisch gebied.
Michiel van Kempen, bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren, opende de middag en gaf het woord aan Johan Graaven voor een inleiding over leven en werk en betekenis van Edgar Cairo. Johan werd hierna geïnterviewd door Inge Stolzenbach.
De documentaire die volgde liet duidelijk zien wat een sterke persoonlijkheid Edgar Cairo was.
Dan een erg mooi gedicht van Edgar Cairo voorgelezen door Gerda Havertong; eerst in het Sranan, dan in het Nederlands. Nog vóór
Franc Knipscheer kwam vertellen over zijn ervaringen bij het uitgeven van boeken van Edgar Cairo. Grootste probleem: het tempo waarin Cairo nieuwe boeken schreef. Voor een boek goed en wel was uitgegeven lagen er al weer drie, vier nieuwe manuscripten klaar.
Felix Burleson droeg een verhaal voor. Zijn acteurservaring was hierbij duidelijk. Hij kwam later nog een keer met een mooi toneelfragment dat perfect werd neergezet.
Ronald Snijders bracht een fluitsolo en begeleidde daarna Gerda Havertong in een mooi lied. Na de pauze kwam achterneef Jamal Cairo. Een heel nieuwe generatie dus nu met een rapoptreden.
Na een tweede documentaire met Edgar Cairo, een interview met cairo door Luc Decorte voor de Vlaamse televisie, kwam de oudere broer van Edgar, Arthur Cairo, aan het woord. In de voetsporen van zijn broer kwam hij met een voordracht van een eigen gedicht.
Inge en Michiel ondervroegen daarna Arthur honderduit over zijn broer Edgar.
De weer veel jongere Orfeu Cairo, zoon van Cairo’s enige zus, schoof ook aan bij de tafel.
Ronald Snijders floot weer begeleid door Robby Alberga op de gitaar. Gerda Havertong en Ronald Snijders gingen in gesprek over hun belevenissen met Edgar Cairo. Dat werd soms een hilarisch geprek. Een mooi stel, die twee!
Na een laatste muzikale bijdrage van Gerda Havertong en Robby Alberga werd de middag beëindigd.

Robby Alberga en Ronald Snijders

Arthur Cairo droeg drie gedichten van zijn broer voor, fff

Arthur Cairo

De boekentafel

Felix Burleson droeg het verhaal ‘Over de geheimen van de liefde’ voor.

Felix Burleson

Jamal Cairo zoekt op zijn mobieltje naar zijn raptekst

Felix Burleson aan tafel bij interviewers Inge Stolzenbach en Michiel van Kempen.

Felix Burleson droeg ook een fragment voor uit Cairo’s De doodsboodschapsvoegl/Elzaro! Elzaro!

Uitgever Franc Knipscheer. Alle aanwezigen kregen van uitgeverij In de Knipscheer het boek Liefdesgeurna van Rita Rahman cadeau.

Gerda Havertong droeg twee gedichten van Edgar Cairo voor uit Puwema di rutu.

Gerda Havertong.

Gerda Havertong aan tafel bij interviewers Inge Stolzenbach en Michiel van Kempen.

Presentatrice Inge Stolzenbach.

Johan Graaven aan tafel bij interviewers Inge Stolzenbach en Michiel van Kempen.

Neerlandicus Johan Graaven droeg een column over Edgar Cairo aan het programma bij.

Ronad Snijders en Gerda Havertong aan tafel bij interviewers Inge Stolzenbach en Michiel van Kempen.

Presentator en voorzitter van de Stichting Edgar Cairo Michiel van Kempen.

Orfeu en Arthur Cairo aan tafel bij interviewers Inge Stolzenbach en Michiel van Kempen.

Orfeu Cairo.

Gitarist Robby Alberga.

Ronald Snijders en Gerda Havertong.

Fluitist Ronald Snijders.

Gerda Havertong en Ronald Snijders haalden flamboyante herinneringen op aan het krachtdadige optreden van Edgar Cairo tijdens het Poëzie Hardop-programma Puwema di rutu, in 1982.

Ronald Snijders en Gerda Havertong.

Uitgever Franc Knipscheer kwam nog met een toegift.

V.l.n.r. een heer, Gerda Havertong, Arthur Cairo, Felix Burleson, Michiel van Kempen.

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter