blog | werkgroep caraïbische letteren

Ed Hart – Het kweekje (III en slot)

Hospita vervolgde haar verhaal.

“Ik ging met haar zitten, trok haar naar me toe om haar te troosten en verzekerde dat ze heus niet doodging. Ze was daarvan niet direct overtuigd, dus legde ik haar geduldig uit hoe de vork in de steel zat. Daarna werd ze toch wat rustig en de angst scheen te verdwijnen. Ik heb haar toen verzorgd en dat stelde haar nog een beetje geruster. Alhoewel ze na een tijdje toch nog kwam vragen als ze écht niet dood zou gaan. Ik vroeg haar ook wanneer het was begonnen en ze zei dat ze net op haar kamer was toen het begon.”
Dat was dan tussen kwart voor twee en twee uur. Dus terwijl ik lag te slapen en later beneden zat te genieten van het weer, het thuisgevoel etc., zat Elsie zowat verlamd van schrik op die kamer, durfde ook uit schaamtegevoel niet om hulp roepen. Ze hield alles in en wachtte alleen maar op de komst van haar kweekmoeder.
Zo had ze dus urenlang werkelijke doodsangsten uitgestaan. Dat moest een ondraaglijke kwelling zijn geweest en wie weet hoeveel traantjes ze had vergoten, tegelijkertijd zorgend dat niemand haar zou horen. Als ze geen oog had dichtgedaan dan had ze zeker tot kwart voor vijf vanuit het raam zowat zieltogend zitten uitkijken naar de verlossende thuiskomst van haar kweekmoeder.  Als hospita’s zoontje thuis was gebleven en ermee was geconfronteerd, dan had hij me er wel op attent gemaakt dat er iets vreemds met haar aan de gang was. Zodoende had ik haar tenminste kunnen geruststellen en had ze niet zolang in stilte hoeven te lijden. Hij heeft geen idee wat die middag had plaatsgevonden. Ik had zo met haar te doen en ze werd daarna met nog meer consideratie bejegend.
Hospita stond wel verbaasd van zo’n vroeg volwassen worden maar dat schijnt bij de inheemsen  normaal te zijn.
Kweekmoeder bracht haar nadrukkelijk bij dat ze vanaf die dag extra voorzichtig moest zijn met (vooral iets oudere) jongens . “Want nu kunnen ze je buik geven. Weet je wat buik is?”
“ieja maa.”
“O wee als je met ze gaat stoeien.”
“ Nee, maaa. “
 “Is goed dan! “
on 04.02.2013 at 13:41
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter