blog | werkgroep caraïbische letteren

Echte verzetshelden in CBK Zuidoost

George Maduro
Acht portretten van verzetshelden uit de Tweede Wereld Oorlog zijn vanaf donderdag 25 april in het Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (CBKZO) tijdens de tentoonstelling Echte Helden van Herman Morssink. De opening is om 17.00 uur.
De meeste van deze verzetshelden zijn geboren en/of opgegroeid in de toenmalige overzeese gebiedsdelen van het Koninkrijk der Nederlanden: Indonesië en Suriname en de huidige zelfstandige Caribische delen van het koninkrijk Aruba en Curaçao. Herman Morssink schilderde de portretten naar voorbeeld van het historisch materiaal, voornamelijk in zwart, wit en grijstinten. Het zijn Boy Ecury, Rudi Jansz, Anda Kerkhoven, Anton de Kom, George Maduro, Truus Menger, Evie Poetiray en Harry Frederik Voss. De tentoonstelling is ontstaan in samenwerking met Stichting 4/5 mei Comité.

2 comments to “Echte verzetshelden in CBK Zuidoost”

  • In het zelfde (massa) graf waar Boy Ecury in lag, lag ook Frank Rijk van Ommeren. Frank was in Suriname geboren als jongste zoon van Harry Johan van Ommeren. Frank was actief in het Haagse verzet onder leiding van zijn broer Humphrey en samen met zijn broers Hartie en Henk. Frank is verraden door een ander lid van de knokploeg. Gelukkig heeft de gemeente Den Haag deze verzetshelden van Surinaamse afkomst vorig jaar geëerd met een brug.
    Sjoerd Meijer, achterneef van de broers Van Ommeren

  • Er zijn inderdaad meer strijders geweest, zo ook Charles Marius Debrot.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter