blog | werkgroep caraïbische letteren

Driehoeksreis [4]

Eind januari opent in het Curaçaosch Museum een overzicht van het grafisch werk van Bert Kienjet. Deze Leidse kunstenaar laat zich in zijn grafisch werk inspireren door de Dutch Caribbean. Dit leidde tot een reeks etsen met de titel Driehoeksreis.
De reeks bestaat uit tientallen portretten van ‘personages’ die de driehoeksreis bevolk(t)en. Deze reis van Europa via West Afrika naar het Caraïbisch gebied en weer naar Europa werd in de 17de eeuw door de West-Indische Compagnie begonnen. Deze reis wordt door Kienjet als metafoor gebruikt voor de sociale, culturele en bestuurlijke beïnvloeding en banden tussen Westerse, Afrikaanse en Caraïbische culturen.
Soms betreft het personages die zich feitelijk op en tussen de drie continenten manifesteerden, soms gepersonifieerde cultuurdragers, soms bestaande figuren die een grote of kleinere rol spelen/gespeeld hebben in het grote geheel van cultuuroverdracht en identiteitsbevestiging. Door het groepsgewijs tonen van de portretten worden verhalen zichtbaar, wordt een hernieuwd combineren en vergelijken mogelijk.
In het Curaçaosch Museum zal de serie Driehoeksreis in zijn geheel getoond worden. Vanaf 21 oktober, vrijdags zes weken lang, alvast een voorproefje van dit bijzondere kunstwerk op Caraïbisch Uitzicht, voorzien van korte onderschriften door Kienjet zelf.

Links: Portret van koopman en Amsterdams burgemeester Jan Six (naar Rembrandt 1654), 2011, ets. Rechts: Portret van Luis Brion (naar een stenen sculptuur van Gabrielle de Saint-Denis in het Curaçaosch Museum), 2011, ets/aquatint

Jan Six, Nederlands koopmanszoon, kwam zijn leven lang nooit zijn stad uit en werd uiteindelijk burgemeester van Amsterdam. Luis Brion, Nederlands koopmanszoon, keerde terug naar de West en werd admiraal in de marine van Venezuela en Groot-Colombia. Twee beroemde mannen maar verschillend in alles. Toch zijn ze allebei helden van hun tijd, van hun wereld. Vrijwel onzichtbare iconen. Het portret van Six wordt nog maar zelden getoond door de familie die eigenaar is van het schilderij. Brion, monumentaal, eens aan de Otrobanda-zijde van de pontjesbrug weemoedig over zee uitkijkend, heeft een vaste plek gevonden in de tuin van het Curaçaosch Museum. Hoe eren we onze helden? [BK]

Driehoeksreis, no 1., no 2., no. 3.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter