blog | werkgroep caraïbische letteren

Drie fouten alleen al in de titel

Drukfouten, schrijffouten: in welk boek staan ze niet. Maar Reza Madhar presteert het om er drie (of vier of twee of vijf?) te maken alleen al in de titel van zijn boek. Leuk voor de jonge lezers.

De Schrijversgroep ’77 kondigt in zijn mailing een nieuw boek aan dat in september moet verschijnen. Schrijver is Reza Madhar en als we goed geïnformeerd zijn, dan gaat het hier om ‘s mans debuut (hij maakte wel eerder tekeningen voor een boek van Cobi Pengel). Het boek gaat heten: Fantasie Verhalen Rijk. Nu zijn er fantasieverhalen (1), een samengesteld woord net als luisterverhalen, historieverhalen en shitverhalen, allemaal keurig aan elkaar geschreven woorden. Er bestaat ook een rijk (een staat of een koninkrijk) van vertellingen en dat heet dan een verhalenrijk (2), samengesteld woord, dus aan elkaar geschreven. Er bestaat ook zoiets als een gefantaseerd rijk, dat is dan een fantasierijk (3). Maar het als het gaat om een rijk vol fantasieverhalen, dan wordt het een fantasieverhalenrijk (4), dus een samengesteld woord bestaande uit drie zelfstandig naamwoorden. Maar een Fantasie Verhalen Rijk bestaat niet, niet in het Surinaams-Nederlands, niet in het Vlaams Nederlands, in geen enkel Nederlands. Het bestaat wel als krom Nederlands en daar hebben veel mensen patent op en die verkopen dat dan graag als creatief of eigen of Surinaams of …. (vul maar in). Maar krom blijft het.

Natuurlijk is er nog één mogelijkheid: een frase van een ingekorte zin, bijvoorbeeld als je wilt zeggen dat een verteller veel verhalen met fantasie heeft, dat wordt dan: [Hij is veel] fantasieverhalen rijk (5). Maar ook dan blijft het genre een samengesteld woord, dus aaneengeschreven.

MvK


Hieronder de tekst van de mailing van de Schrijversgroep met een opmerkelijk goed geschreven samengesteld woord erin. Gratis reclame voor de aankomende auteur, gratis (één woord), fu soso (twee woorden, Sranantongo) die het na een stevige cursus bij de Schrijversvakschool Paramaribo mogelijk nog ver kan schoppen.


Voorverkoop Fantasie Verhalen Rijk

FANTASIE VERHALEN RIJK – ridders, piraten, asema’s. Eindelijk weer een echt boek (139 pagina’s) voor lezers van 11 tot 14 jaar. Lees tot het eind om je op te geven voor de voorinschrijving!
Schrijver en illustrator Reza Madhar laat in dit boek zien hoe drie kinderen van leerjaar 8 stukje bij beetje hun verhalen opbouwen. De spannendste gedeelten zijn steeds te volgen in sprekende tekeningen. Ben jij een liefhebber van verhalen schrijven en klassieke en nieuwe fantasie? Dan is dit boek aan te raden! 💁🏽‍♂️💁🏾‍♀️💁🏾‍♂️📖🖋 Kijk hieronder voor de synopsis:
Amar, Christine en Dashwin houden zoveel van fantasieverhalen, dat ze die ook zelf verzinnen. Ze schrijven over de ridder Saint Vincent, de eigenwijze pirate Red Julia en Sam, een leerling van de mysterieuze Zorg en Hoopschool waar trollen en asema’s rondlopen. Juffrouw Bea vindt dat je met die verzinsels niets in het leven kan bereiken. Als de leerlingen de opdracht krijgen om in een groepje een verhaal te schrijven, zien Amar, Christine en Dashwin de kans om hun helden in een spannend verhaal te verwerken. Kunnen ze daarmee juf Bea ervan overtuigen dat hun fantasieverhalen toch wat waard zijn?

Nadat je deze bestelaanvraag hebt ingevuld, nemen we contact met je op om af te spreken wanneer je jouw exemplaar van Fantasie Verhalen Rijk  kan ophalen.  Je hebt tot 31 augustus de tijd om dit formulier in te zenden en aanspraak te maken op de korting van 50 SRD. Normale prijs: SRD 250. Voorverkoopprijs: SRD 200.

Klik op de link

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter