blog | werkgroep caraïbische letteren

Dree Peremans

door Sharda Ganga

Het is geen goede week. Vandaag is de man overleden die mij, in september 1992, tot columnist heeft gebombardeerd. Dree Peremans was producer van een radioprogramma in België/Vlaanderen. Het was een literair en muzikaal en reis- en van alles programma getiteld Het Einde van de Wereld.

Dree Peremans

Alida Neslo was 1 van de medewerkers, en op een dag vroeg Dree haar: ken je iemand die vanuit Paramaribo verhalen kan schrijven en vertellen? Alida was op dat moment bij theatergroep ‘De Nieuw Amsterdam’, aan het repeteren met Rufus Collins. Ze vroeg aan Rufus wie ze zou kunnen aanbevelen. Waarop Rufus haar vroeg: Who’s got the biggest mouth in Suriname? Alida en Rufus, en volgens mij ook Maarten van Hinte riepen daarop in koor: Sharda of course! Zo vertelde Rufus me dat enige tijd later, en zo zal ik het altijd vertellen – hoe ik columnist ben geworden.

Tien jaar lang schreef en vertelde ik sindsdien elke zondag columns op de VRT. Bij live uitzendingen werd ik ingevlogen als er geld was (ook andere medewerkers, uit o.a. Zuid Afrika, Ralph Rabie) en bleef ik een tijdje hangen. Dan zaten we op de zondagavond live in de studio, en kwam ik geregeld mensen tegen bij de lift die verbaasd waren over mijn beheersing van het Nederlands. Ik heb er vrienden voor het leven gemaakt, zoals Elke, Wim, Kristien.

Dree heeft nog eens voor mij gekookt. Een echt Vlaamse maaltijd moest het worden. Dus schotelde hij me spruitjes, bloemkool en witlof voor. De volgende dag was ik te ziek om een stuk te maken. Toeval? Ik dacht het niet. Dat vertelde ik dus de week erop op de radio. Waarop Dree dan weer wraak nam door mijn gebrek aan smaak te bespreken in een krantenartikel de week daarop. lees hier meer over Dree, en luister zelf even naar hem.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter