blog | werkgroep caraïbische letteren

Drama Sick Society werpt licht op psychiatrie

door Donovan Mijnals

Paramaribo – Het theaterbeest in Dave van Aerde dat werd gewekt tijdens het stuk Onder Mannen over Vrouwen laat zich sindsdien niet meer in slaap sussen. Het enthousiasme van de acteur over de kunstvorm werd alleen maar groter met nu als apotheose het zelf geschreven stuk Sick Society dat op 30 juni in Thalia wordt gepresenteerd.

 

ann_hermelijn_Detailfoto

Ann Hermelijn, medeorganisator van het theaterstuk ‘Sick Society’. Foto: Facebookpagina Ann Hermelijn

 

Sick Society is een psychologische thriller waarin verschillende aspecten uit de kunst gebruikt worden. Er is sprake van een afwisseling van toneel, contemporaine dans, filmfragmenten en geluidseffecten waardoor toeschouwers worden meegevoerd in het wereldje van de karakters. Na het schrijfwerk van Van Aerde werd regisseur Ivan Tai Apin erbij gehaald, die bekend is van de Surifesta Award en het steengoede stuk David en Batsheba. Van Aerde en Tai A Pin stelden een cast samen van doorgewinterde acteurs. “Het is een ontzettend sterke cast”, vertelt Ann Hermelijn, medeorganisator van het theaterstuk. Het stuk speelt zich af in een psychiatrische instelling en is niet voor kinderen bestemd noch toegankelijk. “We gaan bij de poort letten op identiteitskaarten. Er komen onder meer ook krachttermen in het stuk voor en we willen geen jonge kinderen daaraan blootstellen.”

Er is veel onderzoek vooraf gegaan aan Sick Society en mogelijk rolt er zelfs een samenwerking met het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) uit. De instelling bestaat dit jaar 120 jaar. Sick Society is uitermate geschikt om te laten zien dat mensen om verschillende redenen naar het PCS gaan. Er wordt al voorzichtig naar mogelijkheden gezocht om het stuk ook voor de patiënten op te voeren.

[uit de Ware Tijd, 14/06/2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter