blog | werkgroep caraïbische letteren

Draken, een heks… en Pietje Bell

door Christine F. Samsom en Ilaya

Ilaya, onze 14-jarige recensent-met-een-leisibakru, hebben we als redactie gevraagd om het onlangs bij Vaco uitgegeven boek Draken en heksendrank van Marja Themen-Sliggers te lezen en te bespreken, want ja, de kinderredactie van de de Ware Tijd Literair wordt gevormd door de schrijfster en haar kleinkinderen…, maar dat niet alleen: die kleinkinderen staan, naar ik bijna zeker weet, zelf model voor drie van de hoofdpersonen van het boek. En is de schrijfster/oma misschien zelf die heks?

Eerst bespreekt Ilaya de inhoud: ‘Het boek gaat over drie kinderen die in de grote vakantie bij hun oma in Para gaan logeren. Hun oma doet erg geheimzinnig, want ze mogen nooit in de achtertuin gaan. De kinderen worden heel nieuwsgierig en gaan op een dag toch kijken wat daar aan de hand is en ontdekken dat daar een vrouwtjesdraak woont, genaamd “Dame”. Vanaf die dag worden ze vrienden met Dame en beleven veel avonturen met haar. Na een poos wordt er nog een draak geboren die Pietje wordt genoemd. De kinderen gaan met Dame en Pietje naar  Amerika en ook naar Brazilië. Dame gaat zelfs helemaal naar Tonga, een eiland in de Stille Oceaan, om daar een speciaal plantje te halen voor een drankje, dat een draak in een mens kan veranderen en omgekeerd. Als het drankje op dreigt te raken, leren ze dat gelukkig zelf te maken, zodat ze daar altijd genoeg van hebben. Het verhaal eindigt met de belofte van Pietje dat hij zal strijden tegen het kwaad en mensen in nood zal helpen.
Dit is, wat Ilaya van het verhaal vindt: ‘Ik vind het een apart verhaal, want ik heb nooit een drakenverhaal gelezen dat zich in Suriname afspeelt. Dat Pietje Bell erin voorkomt vond ik een verrassing. Ik zou dat zelf niet kunnen bedenken! Het is een grappig boek met veel fantasie. Als je van fantasie houdt is dit zeker een aanrader. Het boek heeft ook prachtige illustraties.’

Als je dol bent op kinderboeken die op een spannende, onverwachte en vooral niet belerende manier ingaan op maatschappelijke problemen als natuurvernietiging, omgaan met internet, generatieverschillen en het gebruik van osodresi, dan moet je bij Draken en Heksendrank zijn. Heel veel komt aan de orde: je zou je atlas, biologie- en geschiedenisboek erbij willen halen en meevliegen in een door oma gefabriceerd vlieg‘tuigje’ op een drakenrug boven ons bos, waar geelbloeiende groenhartbomen als boeketten omhoog wijzen, maar waar ook lelijke gaten te zien zijn waar goudzoekers de bomen hebben gekapt, of naar Amerika om de twee zonen van Pietje Bell te bezoeken. Je zou willen meedoen met een kampvuur dat is aangestoken door een vuurspuwende draak, of een spectaculair drakenfeest voor je kleinzoon willen helpen organiseren, inclusief een spannende speurtocht en een echte draak, waarvan alle feestvierders denken dat het een verklede man is, maar jij weet wel beter.

Als Dame duizenden kilometers ver van huis op Tonga-eiland in de Stille Oceaan op zoek is naar een helder blauw bloemetje en geblesseerd raakt aan haar vleugel, belt ze met haar cel naar oma die haar een echt Surinaams huismiddel aanraadt: ‘Kijk goed om je heen en neem van drie verschillende bomen of planten elk één blad. Die (…) wrijf je krachtig tussen je handen, eh, voorpoten bedoel ik. Dan smeer je het sap op je vleugel…’ Is oma misschien een heks? In elk geval is oma inheems en kent heel veel drakenverhalen uit haar cultuur. De vleugel van Dame geneest, ze brengt het blauwe bloemetje naar tante Moena, de apothekeres die nu de heksendrank kan bereiden. Zo kunnen moeder en zoon draak af en toe een mensengedaante aannemen. Er zitten legio herkenbare, want Surinaamse gebeurtenissen verwerkt in het verhaal. Precies wat Ilaya schrijft: ‘een apart verhaal… dat zich in Suriname afspeelt… met veel fantasie…!’ Gefeliciteerd kinderredactie, mijn kleinkinderen krijgen alle vier een exemplaar en verder alle neefjes en nichtjes, op hun verjaardag!

Ten slotte: een groot compliment aan Dave di Medio voor zijn prachtige illustraties en aan VACO PRESS N.V. voor de prima grafische verzorging!

Marja Themen-Sliggers: Draken en Heksendrank, 117 pp., illustraties: Dave di Medio. Paramaribo: VACO uitgeversmaatschappij, 2012. ISBN 978-99914-0-092-1

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter