blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Dowieman muzikaal ten grave gedragen

door Tascha Aveloo

PARAMARIBO – In Ocer waren zaterdag meer dan honderd man aanwezig om de laatste eer te bewijzen aan Desmond ‘Dowieman’ Lewis, de ‘Vader van de Surinaamse reggae en dancehall’. De in Guyana geboren artiest en bandleider van de legendarische formatie Reinforcement, heeft langer dan dertig jaar in Suriname gewoond en zijn krachten gegeven om de Surinaamse muziek op een hoger niveau te tillen.

De familie van Dowieman tijdens het laatste afscheid.
Foto: Irvin Ngariman  

Volgens radioman en muziekkenner Steven van Frederikslust is de hedendaagse generatie zich niet bewust van de bijdrage van Reinforcement aan de Surinaamse muziekscene. Hij en anderen die met Dowieman hebben gewerkt, onderschreven zijn vaardigheid op de bassgitaar en zijn toewijding om zijn muziek goed te presenteren. Volgens Van Frederikslust waren de boodschappen van Reinforcement altijd positief en dat is hun bijdrage aan de samenleving geweest, namelijk mensen door de boodschap in hun muziek te motiveren om beter te worden.

De uitvaartdienst die om half twee ‘s middags zou moeten beginnen, startte uiteindelijk ruim na drie uur waardoor het er tegen het einde gehaast aan toe ging. Maar de sfeer was heel gemoedelijk en tijdens de vele optredens werd er vrolijk gedanst en meegezongen. Onder anderen Sister Sili and Friends zorgden voor heimwee naar de tijden van weleer met pittige klassiekers van Reinforcement zoals ‘Wan uma leki mi’ en ‘Tide mi firi switi’.

[uit de Ware Tijd, 30/01/2022]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter