blog | werkgroep caraïbische letteren

Donatie kinderboek bij Internationale Dag van de Moedertaal

Willemstad – Op maandagochtend 21 februari 2011 is de Internationale Dag van de Moedertaal op plechtige wijze geopend in het kantoor van taalinstituut Fundashon pa Planifikashon di Idioma (Stichting voor Taalplanning, FPI). Er waren verschillende hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, waaronder de waarnemend gouverneur mr. Van der Pluim-Vrede, de minister van Onderwijs en Cultuur, de heer mr. dr. René Rosalia en de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, de heer Hensley Koeiman.

De heer Rosalia hield de openingstoespraak, gevolgd door een speech van de directeur van taalinstituut FPI, de heer prof. dr. Ronnie Severing. De heer Severing toonde de genodigden de verschillende publicaties die de FPI het afgelopen jaar gerealiseerd had, waaronder de taalmethodes Trampoline, Salto en Fiesta di Idioma voor het Funderend Onderwijs, Mosaiko, deel 4 voor havo/vwo/vsbo, twee wetenschappelijke boeken over het Papiaments taalgebied en aanverwante onderwerpen van het Caribisch gebied, een vertaalde gedichtenbundel van de Israëlische auteur Moshé Liba, getiteld Holokousto, durante i despues. FPI-medewerker Ini Statia sprak vervolgens over de diversiteit van het papiamentu op Aruba, Bonaire en Curaçao en een Spaanstalige cursiste Papiaments vertelde over haar motivatie en ervaring met het leren van de Papiamentse taal op Curaçao. De cursus Papiaments die ze volgt is georganiseerd door Unidat di Bario Scharloo in het kader van de integrale wijkaanpak Fleur de Marie. Kortom: een keur van taalkundige onderwerpen tijdens een gedenkwaardige ceremonie. Hierrna was er een gezellig samenzijn met muziek.

Het kinderboek Shervison ta deskubrí un tesoro – un aventura den solo di Kòrsou! van schrijfster Charlotte Doornhein is aan elke genodigde als presentexemplaar meegegeven. De vertaling en publicatie van dit boek in het Papiaments is dankzij inspanning van de schrijfster mogelijk gemaakt via de sponsors Stichting Signaal Sosial, Prins Bernhard Cultuurfonds Nederlandse Antillen en Aruba, Rotary Club of Curaçao, F. Van Lanschot Bankiers en het Nederlands Letterenfonds.

Komende dagen worden in het kader van de moedertaaldag eveneens tweeduizend exemplaren van het boek Shervison ta deskubrí un tesoro weggegeven aan basisscholen op Curaçao, te beginnen met de Bellefaas Martisschool te Santa Rosa, omdat deze school dit jaar haar 40-jarig bestaan viert. Hierna zullen nog 48 scholen van het Funderend Onderwijs exemplaren van dit boek cadeau krijgen. Het boek is geschikt voor kinderen van groep 4 en 5 (eventueel 6) die al zelfstandig in het Papiaments kunnen lezen. Samen met FPI-directeur Ronnie Severing en projectcoördinator Ini Statia bezocht schrijfster Charlotte Doornhein de Bellefaas Martisschool.

De kinderen waren zichtbaar blij verrast met het boek. Enkele leerlingen van groep 4 lazen trots hun eerste zinnetjes voor uit het nieuwe boek van Doornhein. Ten slotte vond de overhandiging van de veertig boeken op symbolische wijze plaats aan de leerlingen van groep 4 en 5 van genoemde school. Het hoofd van de school en enkele leerkrachten waren hierbij aanwezig.

Het boek is ook in de boekhandels op Curaçao verkrijgbaar. In Nederland is het te bestellen via de webwinkel www.books.an.

Shervison ta deskubrí un tesoro Un aventura den solo di Kòrsou!
ISBN 978-99904-2-301-3
Prijs: ƒ13.50

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter