blog | werkgroep caraïbische letteren

Dominica, the island of many rivers

door Melissa Benjamin

Na bijkans zestien uren reizen komen de Rotaracters van Suriname (Rotaract Club Paramaribo en Gennis) aan in Dominica, ‘island off many rivers’. Dominica grenst in het noorden aan de Caribische zee en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Er wonen ongeveer 70.000 mensen hier. Het klimaat is bijkans ook het zelfde als in Suriname. Hoewel wij een uur voor zijn, komt de zon hier al om 6.00 uur Dominicaanse tijd op. De frisse wind en het gefluit van vogels maken je dus al om 6.00 wakker.

Vanuit de internationale luchthaven van Dominica duurt het ongeveer twee uren voordat je de hoofdstad, Roseau, bereikt. Tijdens de reis naar de stad doet het landschap mij denken aan Suriname. Langs de heuvelachtige weg komen we elke keer de croton tegen. Maar ook manja- en bacovebomen laten ons terug denken aan onze ‘City of Smiles’.

Heuvels en water
Doordat het land erg heuvelachtig is, zijn er op weg naar de hoofdstad veel S- en Z-bochten die de buschauffeur, die veel ervaring heeft, kundig beschrijft. Al rijdend maken wij kennis met ‘the island of many rivers’, bijna de hele weg door komen we water tegen. Nu weet u ook waarom het ‘island of many rivers’ heet. Deze rit naar de hoofdstad laat je ook veel denken aan de trip van Zanderij naar Paramaribo. Hoewel de weg naar Paramaribo niet heuvelachtig is, lopen de bewoners van die omgeving vaak op straat omdat er geen voetpad is. In Dominica lopen de bewoners ook op straat omdat langs de weg het wied hoog is. Veel mensen wonen op een heuvel of op een berg. Ze parkeren hun auto’s op straat omdat op het erf weinig ruimte is of het huis te hoog staat.

Als wij de hoofdstad naderen, zijn er minder gaten in de weg en merken wij dat er eindelijk straatverlichting is. Dan zijn wij een half uur verwijderd van Roseau. De personen die lopen of trimmen op de weg, geven ons een thuisgevoel. “Hi buurman, dag oom”, komt van achter in de bus. Uiteraard moet elk woord vertaald worden voor de Rotaracters uit Trinidad die ook in de bus zitten. Het moment dat wij langs een basketveld komen en wij een team in groen en een andere in rood zien spelen, schreeuwt een Rotaracter ”Ja man CLD of SCVU tegen de Schakel.”

Dan is het eindelijk zover, na zestien uren onderweg te zijn naar Dominica en vervolgens twee uren over een enge heuvelachtige weg, zijn wij in Roseau. Het is duidelijk voor mij dat ik de toekomst, gravol zal drinken als ik weer op zo een rit ben. Uit de bus stappen lukt niet want ik ben wagenziek geworden na zo een heuvelachtige reis. Maar de ‘smile’ en de woorden van Rotaracters van Dominica,”Welcome to the island of many rivers. And we are sorry about the road but you will enjoy our island”, maakt alles goed!

[uit Starnieuws, 12 juni 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter