blog | werkgroep caraïbische letteren

Doe-theater vereeuwigd in ITA

Het Doe-theater heeft een plek gekregen in het Internationaal Theater Amsterdam (bekender als Stadsschouwburg Amsterdam). Het schilderij, gemaakt door beeldend kunstenaar Iris Kensmil, werd gisteren onthuld door Marjorie Boston, Daniël Kolf en de zoon van Henk Tjon, Adeiye Tjon, tijdens het Nederlands Theater Festival. Het is – na het portret van Rufus Collins – het tweede doek dat in samenwerking tussen The Need for Legacy en ITA wordt toegevoegd aan de portrettengalerij van de Stadsschouwburg Amsterdam.

The Need for Legacy, een platform van makers en spelers van kleur die zich inzetten voor een inclusieve Nederlandse theatergeschiedenis, maakte zich hard voor een schilderij van het Doe-theater. Dit satirisch-kritische theatergezelschap werd opgericht in 1973 door Thea Doelwijt en Henk Tjon. Ze maakten Surinaams totaaltheater met alle Surinaamse culturen en elementen. De keuze voor het Doe-theater voelt passend in een jaar waarin de sector de Nederlandse theatercollectieven viert. Ook heeft The Need for Legacy voor het Doe-theater gekozen omdat de overzeese koloniale geschiedenis ook onderdeel is van de Nederlandse theatergeschiedenis en deze theatergroep staat met het includeren van iedere culturele groep in Suriname symbool voor de kracht van het collectief.

Een glunderende Thea Doelwijt omringd door partner Marijke Geest (met wijnglas), achter Thea staat Gerda Havertong. Achter haar Jörgen Raymann en Glenn Helberg (wit jasje), links van hem in wit shirt Adeiye Tjon naast Helen Kamperveen. Tweede van links Jenny Mijnhijmer. Rechts, knielend met bril Mike Ho Sam Sooi en Mariëtte Moestakim (met bril).

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter