blog | werkgroep caraïbische letteren

Docu Mama Sranan is een overweldigend portret van Suriname

Ze schreef er al eens een boek over, en nu maakte auteur en documentairemaker Tessa Leuwsha ook een film over het leven van haar grootmoeder Fancelyne ‘Fansi’ Cummings. In Mama Sranan (‘Moeder Suriname’) wordt de geschiedenis van Fansi gaandeweg die van heel Suriname, en bovendien op sublieme wijze verteld.

Still uit de film.

door Omar Larabi

‘Ze zeggen dat dit nu mijn thuis is’, aldus de hoofdpersoon in Moeder Suriname in de openingsscène van de documentaire. Die begint in 1975, net na de Surinaamse onafhankelijkheid, als Fansi zich, zoals zoveel Surinamers destijds, bij haar familie in Nederland heeft gevoegd. Door haar slechte ogen kan Fansi nauwelijks kijken naar de televisie in haar nieuwe appartement. ‘Maar ik heb mijn eigen beelden van mijn land.’ Gezang weerklinkt terwijl ze herinneringen ophaalt aan haar jeugd; aan ‘de bomen, rivieren en mensen’.

In Mama Sranan/Moeder Suriname (2023) brengt auteur en documentairemaker Tessa Leuwsha op sublieme wijze de geschiedenis van Suriname tot leven. De Surinaams-Nederlandse Leuwsha (geboren in Amsterdam, sinds 1996 woonachtig in Suriname) gebruikt in haar film de levensloop van haar grootmoeder Fancelyne ‘Fansi’ Cummings (1905-1979) om de bijzondere historische ontwikkeling te tonen die het land de vorige eeuw doormaakte.

Lees hier verder op One world, 9 november 2023

on 11.11.2023 at 7:50
Tags: /

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter