blog | werkgroep caraïbische letteren

Docu-dramaserie over dé tafeltennislegende van Curaҫao: Robert Hosé

Driedelige serie De droevige kampioen, vanaf vrijdag om 22.15 uur bij VPRO op NPO 2.

Opgegroeid in één van de armste wijken van Curaçao, wordt internationaal tafeltenniskampioen, rokkenjager en succesvol ondernemer Robert Hosé begin jaren 70 hét rolmodel van een nieuwe, zelfbewuste generatie zwarte Antillianen. Aan de hand van interviews, archiefbeelden en nagespeelde scènes geeft de docu-dramaserie inzicht in het roerige leven van Hosé, die inmiddels al veertig jaar op straat leeft. De hoogte- en dieptepunten van zijn leven en die van Curaҫao blijken nauw met elkaar verweven.  

De droevige kampioen, aflevering 1

vrijdag 19 maart, 22.15 uur

Robert Hosé (1949) heeft, ondanks dat hij in een van de armste wijken van Curaҫao woont, een gelukkige jeugd. Maar wanneer zijn vader in een vlaag van jaloezie zijn vrouw neersteekt en daarna voor de ogen van zijn kinderen zelfmoord pleegt, loopt de zevenjarige Hosé een trauma op dat hem de rest van zijn leven zal achtervolgen. Zijn moeder overleeft de steekpartij en vertrekt met een nieuwe man naar Aruba. Hosé trekt noodgedwongen met zijn twee broers bij zijn oma in. Haar zoon Io Pimentel is een wereldberoemde tennisser, hij neemt de drie broers onder zijn hoede en geeft hen tennisles. Hosé blijkt een natuurtalent en wordt al gauw kampioen van Curaçao. Er ligt een mooie tenniscarrière in het verschiet, maar dan ontdekken dokters een aangeboren afwijking in zijn achillespees. Doorspelen is onmogelijk. Zijn wereld stort in, maar hij herpakt zich en richt zich vol overgave op tafeltennis. Binnen de kortste keren is hij tafeltenniskampioen van de Antillen…     

Over de serie

De driedelige docu-dramaserie De droevige kampioen is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Jan Brokken. Zijn roman over Riki Marchena is gebaseerd op het ware levensverhaal van Robert Hosé, tafeltennislegende uit Curaҫao. Brokken, die zelf jarenlang op Curaҫao woonde, leerde Hosé kennen toen deze zijn auto wilde wassen. Ruim vierhonderd uur interview met de inmiddels drugsverslaafde en al ruim veertig jaar op straat levende Hosé, alsmede vele gesprekken met mensen die hem uit zijn hoogtijdagen kennen, leverden de basis voor zijn roman. Hoofdpersoon Riki Marchena vertoont overduidelijk parallellen met de bevlogen, charismatische, Nietszche lezende sportheld en womanizer Hosé. In de docu-dramaserie wordt aan de hand van Hosé’s leven ook de naoorlogse geschiedenis van Curaҫao verteld. 

De serie is een co-productie van BIND en VPRO en kwam tot stand met steun van NPO-fonds en Netherlands Film Production Incentive.

Uitzending: vrijdag 19 maart, 26 maart en 2 april om 22.15 uur bij de VPRO op NPO 2

Meer informatie:vpro.nl/dedroevigekampioen

download de promo hier

De droevige kampioen_VPRO_2021_still 01 © VPRO.jpg
6.12 MB
De droevige kampioen_VPRO_2021_still 02 © VPRO.jpg
5.96 MB
De droevige kampioen_VPRO_2021_still 03 © VPRO.png
5.94 MB
De droevige kampioen_VPRO_2021_still 04 © VPRO.png
5.94 MB
De droevige kampioen_VPRO_2021_still 05 © VPRO.png
5.94 MB
De droevige kampioen_VPRO_2021_still 06 © VPRO.png
5.94 MB
De droevige kampioen_VPRO_2021_still Gevangenis Choller 01 © VPRO.jpg
3.24 MB
De droevige kampioen_VPRO_2021_still Gevangenis Choller 02 © VPRO.jpg
2.91 MB
De droevige kampioen_VPRO_2021_still Gevangenis Choller 03 © VPRO.jpg
2.4 MB
De droevige kampioen_VPRO_2021_still Robert nu © VPRO.png
5.94 MB

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter