blog | werkgroep caraïbische letteren

Dochter Anton de Kom bezoekt graf vader op zijn sterfdag

In aanwezigheid van haar zoon Peter en filmmaker Ida Does heeft Judith Allard-De Kom (90) op de sterfdag van haar vader zijn graf bezocht. Op 24 april was het precies 76 jaar geleden dat Anton de Kom om het leven kwam in het kamp Sandbostel in nazi Duitsland. De auteur van Wij Slaven van Suriname en anti fascistische verzetsman ligt begraven op het Ereveld Loenen, een Nederlandse erebegraafplaats op de Veluwe, waar 4000 oorlogsslachtoffers begraven liggen.

Judith Allard-De Kom bij het graf
van haar vader, Anton de Kom.
(Foto: Ida Does)

In een korte plechtigheid legden zij bloemen op het graf van De Kom, waarna er een speciale ontvangst was in het nieuwe herdenkings- en educatiecentrum van het Ereveld. Anton de Kom is een van de zes slachtoffers wier verhaal in de expositieruimte van het herdenkingscentrum wordt verteld. Aan de hand van getuigenissen van hun nabestaanden wordt het leven en de dood van de zes verteld. Toekomstige bezoekers – het centrum is nu vanwege de corona maatregelen gesloten – zullen Judiths getuigenis over haar vader, kunnen beluisteren in een speciaal daarvoor ontworpen spiegelpaneel. Daarbij wordt een replica getoond van haar poëziealbum. De Kom schreef daar in 1940 een lyrische ode aan Surinames natuurschoon in voor zijn dochter.

Als onderdeel van de tentoonstelling worden bezoekers van het Ereveld Loenen gevraagd hun wensen voor vrede op te schrijven. Judith Allard-De Kom deed dat afgelopen zaterdag ook: ‘Mijn verhaal doorvertellen over mijn vader. De man van vrede’.
Vorig jaar werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen die de Nederlandse regering oproept tot eerherstel voor Anton de Kom, die in 1933 door de toenmalige koloniale overheid onschuldig werd gevangengezet en verbannen uit zijn geliefde geboorteland Suriname. De motie pleit voor een ‘ruiterlijk gebaar’ om het onrecht dat De Kom en zijn gezin is aangedaan recht te trekken.

De Koms boek Wij Slaven van Suriname werd vorig jaar opnieuw uitgegeven en is inmiddels een bestseller in Nederland. Eerder vorig jaar werd De Kom, die in 1983 postuum het verzetsherdenkingskruis ontving, als eerste Surinamer, opgenomen in de canon van de Nederlandse geschiedenis.

[van Starnieuws, 26 april 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter