blog | werkgroep caraïbische letteren

Docenten ACI gebelgd over besluit tot ontmanteling

door Naomi Hoever

PARAMARIBO – “We zijn zeer boos en ontevreden, want niemand is gekend in deze beslissing”, zegt directeur Glenda Olivieira-Toendang van het Albert Cameron Instituut (ACI). De directeur is op 15 augustus gebeld door de secretaresse van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur voor een gesprek de volgende dag op het departement. Toen ze daar aankwam, hoorde ze dat het ACI ophoudt te bestaan en dat de studenten worden overgeheveld naar het gebouw van het SPI.

Het ACI-gebouw zal gebruikt worden om de grote trek van leerlingen naar het Imeao op te vangen. De redactie verneemt dat iets meer dan driehonderd leerlingen die van het mulo geslaagd zijn en geïnteresseerd zijn in het Imeao-onderwijs, nog geplaatst moeten worden. De shopstewards van de Bond van Leraren op het ACI hebben na een docentenvergadering vrijdag de interventie van de bond ingeroepen. Maandagochtend hebben bondsvoorzitter Wilgo Valies en secretaris Reshma Mangre zich tot de school gewend. De vakorganisatie heeft de minister gevraagd om dringend ontvangen te worden.

“Wij komen in actie tegen het besluit. Er is een beslissing genomen zonder de actoren aan te horen”, zegt Oliviera-Toendang. Verder werpt ze op dat het SPI ontzettend druk is en vol. “Hoe gaan we met onze studenten geaccommodeerd worden? We kunnen niet van onze plek weggehaald worden. We voelen ons na zoveel jaren prettig hier. Dit besluit komt als donderslag bij heldere hemel”, zegt de schooldirecteur verder. Ook docenten verwerpen dit abrupte besluit van het ministerie.

Een docent Beeldende Vorming zegt het volgende over de situatie: “Als directeur en minister heb je ethiek en moraal. De juiste houding zou zijn om eerst te praten om samen een evenwichtig besluit te nemen. Nu geeft het ministerie een commando.” Verder maakt deze docent zich zorgen over de infrastructuur en logistiek, die berekend zijn voor de ongeveer duizend studenten van het SPI. Hij stelt dat het gebouw niet berekend is op nog eens 254 studenten van het ACI.

[uit de Ware Tijd, 22 augustus 2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter