blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

DNA ontvangt Bhagavad Gita-exemplaren

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO – Materiële problemen dienen met spirituele kennis aangepakt te worden. Echter, op dit moment worden materiële problemen met materie opgelost, maar dat zal volgens Inderdath Sewraj van de International Society for Krishna Consciousness (Ikson) nooit lukken. “Kijk maar naar de rijke ontwikkelde landen die hun materiële problemen niet met materie kunnen oplossen, omdat ze dan met andere problemen, zoals drugs, alcohol en milieu, kampen”, zegt de spirituele goeroe, bekend onder zijn naam Gopeshvara Dasa.

Pandit Inderdath Sewraj (m) heeft onder anderen assembleelid Asiskumar Gajadien (l) en ondervoorzitter Dew Sharman ‘Bhagavad Gita’-exemplaren geschonken. Foto: Iskon

Doordat de organisatie van mening is dat materiële problemen alleen met spirituele kennis aangepakt kunnen worden, heeft zij donderdag aan alle 51 leden van De Nationale Assemblee, een exemplaar van de Bhagavad Gita gegeven. De Bhagavad Gita is een geschrift van duizenden jaren oud, dat onderdeel uitmaakt van het grote, Indiase epos de Mahabharata. Het oude geschrift kreeg de status van heilig geschrift, omdat de boodschap die erin wordt gegeven voor eenieder, in elke tijdsperiode alsook op elke plaats in de wereld, relevant is.

Sewraj benadrukt dat het geen religieus boek is, maar een spiritueel boek. “Als we kijken naar religie dan zien we dat mensen kunnen veranderen van geloof. Over het christelijk, islam of hindoe geloof heeft men verschillende meningen. Dat is goed, maar de essentie van alle geloof is dat we één ziel zijn en liefde voor God moeten creëren”, zegt de geestelijke. Volgens Sewraj gebruikt de mens religie om de binding met de materiële wereld te verstevigen. Hij legt uit: “Als we naar de tempel, moskee of kerk gaan, dan bidden we vooral voor materieel leed tot God. Maar als we het woord God analyseren, dan zien we dat godsdienst letterlijk betekent God dienen. Op het moment dat ik jou vraag, kan je dit of dat doen, dan is het toch het omgekeerde? Ik vraag jou om mij te dienen, dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Omdat de mens een spirituele ziel is, kan die volgens de Bhagavat Gita onmogelijk gelukkig zijn in een materiele wereld. “We kunnen pas gelukkig zijn als we het spirituele begrijpen en in ons leven toepassen”, zegt Sewraj. De pandit praat uit ervaring. “Ik was ook iemand die in de handel was met veel drinken, eten en feesten, maar door spirituele kennis heb ik ingezien dat ik ook gelukkig ben met simpele dingen. Andere personen voelen zich niet gelukkig ondanks dat ze zoveel hebben. We zijn teveel bezig met materiële kennis. Uiteindelijk gaan we dood en hebben we het hogere doel niet kunnen verwezenlijken.”

Een ander maatschappelijk probleem, dat hij als voorbeeld aanhaalt, is de economie. Volgens Sewraj draait alles om geld. “Uiteindelijk zien we dat de natuur eronder lijdt. Alles van de natuur wordt leeggeplunderd en het afval dat wij als mens veroorzaken door ons verbruik is zo gigantisch groot dat Moeder Aarde dat niet kan dragen. Dit kan zo niet doorgaan. We moeten ons bezinnen over het spirituele en kijken hoe we op een simpele manier gelukkig kunnen zijn.”

De exemplaren werden in ontvangst genomen door DNA-ondervoorzitter Dew Sharman en Assembleelid Asiskumar Gajadien. “We verkeren inderdaad in een ellendige situatie voor wat betreft onze nationale financiële economie, maar ook de samenleving dreigt te verscheuren. Het is tijd dat de mensen die in de frontlinie zijn, met al hun kennis en vermogen, de juiste beslissingen nemen om het volk te leiden. De insteek van de pandit is via de Bhagavad Gita, die inderdaad als leidraad kan dienen. We beseffen dat het groter belang belangrijk is”, zegt de ondervoorzitter tegen de Ware Tijd.

[uit de Ware Tijd, 17 januari 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter