blog | werkgroep caraïbische letteren

Diversiteitsstreven schaadt neutraliteit politie

door Coen de Jong

De Nederlandse politie wil ‘divers’ en ‘inclusief’ zijn. Een divers politiekorps zou beter en effectiever zijn, zeiden onder anderen oud-korpschef van de Nationale Politie Eric Akerboom en plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer.

politie / foto Aart G. Broek
“Staat hier nu dat Nederlanders met een migratieachtergrond blanke agenten wantrouwen?” / foto Aart G. Broek

Martin Sitalsing – landelijk portefeuillehouder diversiteit bij de politie – wil dat vrouwelijke agenten hoofddoeken mogen dragen, een idee dat voormalig korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg in 2017 nog vergeefs probeerde te agenderen.
De huidige korpschef van de Nationale Politie, Henk van Essen, zei op 30 april 2021 tegen Trouw: ‘Ik ben er trots op dat agenten tussen de Black Lives Matter-demonstranten stonden.’ 

Diversiteitstheorie van minister Grapperhaus
Minister van Justitie Ferd Grapperhaus schreef op 3 september 2019 aan de Tweede Kamer dat de politie streeft naar een divers politiekorps om zo ‘in verbinding te blijven met de burgers in de samenleving’. Dat is volgens de minister nodig voor ‘de legitimiteit, de informatiepositie en het vertrouwen van burgers in de politie’. Staat hier nu dat Nederlanders met een migratieachtergrond blanke agenten wantrouwen?

Lees de beschouwing op de Wynia’s Week website, 5 januari 2022.

Curaçao: leden Korps Militaire Politie en enkele Afro-Curaçaose vrouwen, jaren ’30 van de twintigste eeuwYour comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter