blog | werkgroep caraïbische letteren

Dineren met Albert Helman

Radboud Reppen en Roeren

Albert Helman (1903 – 1996): ‘Dit levensverhaal weerspiegelt de hele twintigste eeuw’

Hoe schrijf je het verhaal over het leven van een auteur die geboren wordt in een Nederlandse kolonie in de West, waar de slavernij krap 50 jaar ervoor is afgeschaft, en die twee wereldoorlogen en een hele dekolonisatie later als 92-jarige sterft in postmodern Amsterdam-Buitenveldert? Iemand die niet alleen romans, verhalen en gedichten schrijft en daarnaast componeert, maar ook verzetsstrijder is geweest in Spanje, in Mexico en in bezet-Nederland, politicus was, minister en diplomaat. Intellectueel, rebel, pionier en kosmopoliet, allemaal etiketten die je op de naam van de Surinaamse schrijver Albert Helman (pseudoniem van Lou Lichtveld) kunt plakken. Hoe schrijf je van zo iemand zijn levensverhaal?

Bekker Kook eens wat anders

Omslag van een van de drie kookboeken die Albert Helman samen met zijn eerste vrouw Leni Mengelberg schreef

Deze en andere vragen stellen wij op maandag 3 oktober aan Prof. Michiel van Kempen die de afgelopen tien jaar aan de biografie van Albert Helman werkte. Het resultaat is een 864 bladzijden tellende pil getiteld Rusteloos en overal. Het leven van Albert Helman die op 17 september bij Uitgeverij In de Knipscheer verschijnt en op 3 oktober bij Radboud Reppen en Roeren in Villa Oud-Heyendael wordt gepresenteerd, waarbij ook acteur Felix Burleson acte de présence zal geven.

 

Michiel van Kempen2

Michiel van Kempen

Michiel van Kempen (1957) is bijzonder hoogleraar West-Indische letteren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde het omvangrijke standaardwerk Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur (promotie op dit onderwerp in 2002). Van 1975 tot 1982 was Michiel van Kempen student Nederlandse taal- en letterkunde in Nijmegen. In die jaren schreef hij in het tijdschrift Tegenspraak en werkte hij mee aan het toenmalige Literair Café Nijmegen.

 

Felix Burleson Kenny B

Felix Burleson en Kenny B bij de Amsterdamse presentatie van Rusteloos en over, 17 september 2016

Felix Burleson (1948) is acteur en werkte met grote regisseurs als Luc Perceval en Rufus Collins. Hij is bij de jeugd vooral bekend om zijn rol van conciërge in de reeks Spangas. Hij zal zowel poëzie als proza van Helman voordragen.

Noud Bles (1945) auteur en redacteur van Radboud Reppen en Roeren, verzorgt het interview met de biograaf.

 

Bekker 101 manieren om rijst te bereiden

Omslag van een van de drie kookboeken die Albert Helman samen met zijn eerste vrouw Leni Mengelberg schreef

Vooraf wordt voor de liefhebbers een Surinaamse maaltijd samengesteld en geserveerd door schrijver-kok Leon Gommers op basis van recepten uit de kookboeken die Albert Helman publiceerde samen met zijn eerste vrouw Leni Mengelberg, onder het pseudoniem Marion Bekker. De kookboeken richtten zich met name op de huisvrouw met de smalle beurs: smakelijke en goedkope recepten uit de internationale keuken.

Waar, wanneer en aanmelden

Waar: Villa Oud-Heyendael, René Descartesdreef 21, 6525 GL, Nijmegen
Wanneer: Maandag 3 oktober 2016
Aanmelden: Reserveer een plek voor de maaltijd en in de zaal. Leden van de PV Radboud betalen €27,50 voor de avond inclusief maaltijd, Niet-leden betalen €32,50. Dat is inclusief twee consumpties. Wie enkel aanwezig wil zijn bij de avond, betaalt hiervoor €7,50 (leden) of €11,00 (niet-leden).

Aanmelden voor de presentatie:
Met maaltijd: Meld u hier aan.
Zonder maaltijd: Meld u hier aan.

Meer informatie

Neem voor informatie over de inhoud van het programma of de organisatie contact op met:
Stefan van Dierendonck | radboudreppenenroeren@gmail.com of 06-50421992

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter