blog | werkgroep caraïbische letteren

Digitaliseren historische database Suriname vordert

Coen van Galen van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft afgelopen zaterdag een presentatie verzorgd in het Nationaal Archief Suriname (NAS) over het digitaliseren van een historisch databestand van de hele Surinaamse bevolking tussen 1830 en 1950. Er zijn binnen het project ‘historische database van Suriname’ al 80.000 unieke akten ingevoerd en er resten nog 30.000 akten.

Coen van Galen van de Radboud Universiteit Nijmegen,
tijdens de presentatie in het Nationaal Archief.

Van Galen hield de presentatie hoofdzakelijk voor de Surinaamse vrijwilligers/deelnemers die meehelpen om de registers van de burgerlijke stand te transcriberen. Het uiteindelijke doel van dit project, is volgens Van Galen, dat iedereen in Suriname zelf een standaard onderzoek kan doen naar zijn eigen voorouders. Binnen het project kunnen alle aktes van de burgerlijke stand, geboorteaktes, overlijdensaktes en huwelijksakten rond die periode worden overgezet in het databestand.

“Wij als wetenschappers willen weten hoe het leven in de tropische bossen, het leven tijdens het koloniaal systeem doorwerkte in het leven van mensen en hoe mensen leven door al die generaties heen,” zegt Van Galen. Hij stelt voor dat eerst het materiaal over de geboorteakten online op de website van het NAS wordt geplaatst, gevolgd door het wetenschappelijk onderzoek. Hij meent dat archiefmateriaal makkelijk en voor iedereen toegankelijk moet zijn en roept vrijwilligers op om het project te helpen uitvoeren. “Het enige wat je moet hebben is een laptop, internet en wat tijd.”

Vanaf 2017 heeft het NAS een samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Radboud Universiteit Nijmegen en het Nationaal Archief Nederland (NAN). De reden hierachter is om de archieven over de tot slaaf gemaakten en het vervolgproject ‘historische database van Suriname’ online toegankelijk te maken, schrijft de Communicatie Dienst Suriname (CDS). Directeur en nationale archivaris van het NAS, Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad geeft aan dat de samenwerking met lokale, regionale en Nederlandse instellingen wordt voortgezet. De verwachting is dat het project nog 2 jaren in beslag zal nemen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter