blog | werkgroep caraïbische letteren

Die vent, haar vader, blijft een knagend vraagteken

In de Surinaamse jungle gaat de hoofdpersoon van Simon van der Geests nieuwe kinderboek op zoek naar haar biologische vader. Het levert een plotgedreven verhaal op, waarin diepgang niet ontbreekt.

door Mirjam Noorduijn

‘Tot mijn middel sta ik in het kolkend water, mijn handen om het touw geklemd. […] Nog één keer kijk ik om. Aan een tak hangt mijn rugzak met mijn telefoon en mijn werkstuk waar het een paar weken geleden allemaal mee begon. Als ik een ander onderwerp had gekozen, had ik nu niet hier gestaan.’
Het is een slimme zet van Simon van der Geest om zijn nieuwe boek te openen met deze spannende vooruitblik. Dat de zoektocht van Eva Loks (12) naar haar biologische vader haar naar de Surinaamse jungle voert, werkt als een geweldige smaakmaker: wie heeft er geen zin om Het werkstuk achter elkaar uit te lezen? Maar het echt slimme zit ’m in het laatste wat Eva daar zegt. Eigenlijk zegt Van der Geest: toeval bestaat, en het is bovendien richtingbepalend voor je leven. Met zo’n uitgangspunt wordt ongeloof bij voorbaat opgeschort en ga je mee in Eva’s meeslepende, soms onvoorstelbare avontuur.

Lees verder in NRC, 10 januari 2020

Simon van der Geest: Het werkstuk, of hoe ik verdween in de jungle. Illustraties Karst-Janneke Rogaar. Querido, 391 blz. € 15,99. 10 +

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter