blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Die stille twee minuten symboliseren het hedendaagse fascisme’

door Kim Bos
„Het is heel bizar, ik word via sociale media en telefonisch bedreigd. Vooral veel seksistisch getinte opmerkingen, mensen die vinden dat ik verkracht moet worden”, zegt de 22-jarige Christa dinsdag aan de telefoon. Dat had ze nu ook weer niet verwacht, toen ze afgelopen weekend samen met drie mede-activisten de online campagne #geen4meivoormij begon.

De vier activisten roepen mensen op om de hashtag op Twitter of Facebook te gebruiken om hun ongenoegen over 4 mei en de huidige staat van Nederland te laten blijken. Christa vindt de dodenherdenking hypocriet. “Voor mij heeft 4 mei geen zin wanneer we het opkomende fascisme en moslimhaat in Nederland gewoon zijn gang laten gaan”, schreef ze in haar Facebook-post.
De oproep van de vier activisten had effect. #geen4meivoormij hoort bij de vaakst gebruikte hashtags van de afgelopen dagen. Christa’s post over het onderwerp op Facebook werd 12.000 keer gewaardeerd. Maar ook reacties van mensen die het oneens zijn met de activisten zijn overweldigend. Een Facebook-post van een jongen die uitgebreid omschrijft waarom Christa ongelijk heeft, krijgt bijna 70.000 steunbetuigingen. Zij begonnen #wel4meivoormij.

Lees hier verder op website van NRC van 4 mei 2016.

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter