blog | werkgroep caraïbische letteren

Dichters in Surinaamse kranten

door Rappa

In het verleden publiceerden onder de hoofdredacteuren Leo Morpurgo, Nita Ramcharan, Desi Truideman en Ricardo Carrot, afwisselend een aantal dichters in de Ware Tijd, zoals: Orlando Emanuels, Kurt Nahar, Roy Bikharie, Loraine Gallant, Brigitte Brown, Michael Slory, Alphons Levens e.a. De dichters hadden zo goed als een vaste plaats boven de column “Dingen van de Dag” van WINIED of onder “Redactioneel”, toentertijd op pagina 2 aldus Alphons Levens.

Maar redacties veranderen, zo ook de policy tegenover de dichters. De vaste plek en regelmaat van publicaties maakten helaas plaats voor een nieuwe policy: ‘we plaatsen uw gedicht als er plaats is’ (de dichter als bladvulling) of:’ we plaatsen het gedicht als het op een actualiteit slaat’ (de dichter verworden tot actuele, tot tijdgebonden rijmelaar). Welke Surinaamse dagbladen hebben een vaste plek voor minder tijdgebonden en over de grenzen van de tijd heen reikende poëzie van eigen bodem? Redactieleden van onze dagbladen met minstens een middelbare schoolopleiding als basis moeten toch wel in staat geacht worden het betere gedicht te scheiden van het rijmpje? En bij de lay-out dient men toch te weten dat een gedicht niet zomaar verknipt, ingekort, vergroot of met weglating van de regels wit geplaatst mag worden, alleen maar omdat het in een open hoekje moet passen?

[Deze korte beschouwing verscheen als bijlage van een lezing van Rappa, die hierboven zal worden weergegeven.]

1 comment to “Dichters in Surinaamse kranten”

  • Rappa moet worden gecorrigeerd: dichters moeten eerst maar eens kritisch naar zichzelf kijken voordat ze hun producten ter publicatie aanbieden, alhoewel ook waar is dat kranten dikwijls kritiekloos gedichten opnemen. Zie ook op deze site “Het mooiste gedicht van Alphons Levens ooit” van 17 juli j.l. [http://caraibischeletteren.blogspot.com/2012/07/onze-assembleeleden-kunnen-toch-lezen.html].

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter