blog | werkgroep caraïbische letteren

Dichter Sombra ontvangt Trefossa Cultuurprijs 2023

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO “Mi tanapu dya, no dati mi wani tanapu dya. Ma ay, mek mi dya, fu mofo kan bari hiep hiep.” In zijn herkenbare dichterlijke Srananwortu spreekt dichter Sombra (83) zijn dank uit voor de Trefossa Cultuurprijs 2023, die vrijdagavond aan hem is toegekend tijdens de veertiende Self Reliance/Trefossa-avond.

Dichter Sombra neemt de Trefossa Cultuurprijs in ontvangst. Foto © Charles Chang

De toekenning door de Henri Frans de Ziel Stichting en verzekeringsmaatschappij Self Reliance is voor de erkenning van zijn jarenlange inzet voor de bevordering van het Sranan in de productie van literatuurwerken. Sombra, pseudoniem voor Stanley Richard Slijngaard, is medeoprichter en voor een lange periode bestuurslid geweest van de Schrijversgroep ’77.

De markante dichter, geboren op 13 februari 1939 te Totness in district Coronie, staat bekend om zijn diverse dichtbundels in het Sranan, zijn krachtige voordrachten waarbij hij meestal met de woorden ‘Poedoem poedoem, te mi yere dron e naki’ begint en drumgeluiden van de apinti (percussie-instrument) nabootst.

Orale cultuur

De laudatio (lofrede) werd uitgesproken door Hilde Neus. Zij noemt de dichter “bij uitstek de vertegenwoordiger van de orale cultuur in Suriname, die als Afrikaanse verhalenverteller de geschiedenis van een volk opslaat, bewaart en weer overdraagt naar de volgende generatie.”

De laureaat ontving van de organisatie behalve een oorkonde, een geldprijs ter waarde van SRD 5.500 en een trofee. Koloku bracht met zijn spoken word-gedicht ‘Sreka’ een ode aan Sombra.

Ontwikkeling cultuursector

Sombra met Sherida Adama-de Ziel, nichtje van Trefossa

Voorafgaand de cultuurprijsuitreiking hield fiscalist Roy Rijger een lezing over hoe de overheid en het bedrijfsleven samen kunnen werken om de cultuursector tot goede ontwikkeling te brengen. De lezing stond in het teken van herwaardering van de Surinaamse cultuur en geschiedenis.

Ook is de dertiende Trefossalezing ‘Chaos in de vrijheid’, die vorig jaar door Albert Adama werd verzorgd, in brochurevorm uitgegeven. Er waren verder diverse voordrachten (zang en gedicht). Sherida de Ziel, een nicht van Trefossa, dankte het bestuur van de stichting die het gedachtegoed van haar oom voortzet.

[uit DWTOnline, 14 januari 2023]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter