blog | werkgroep caraïbische letteren

Dichter in de Jungle. John Gabriel Stedman (1744-1797), De avontuurlijke biograaf van Suriname

Lezing van Dr Roelof van Gelder in Sukru Oso, Paramaribo

John Gabriel Stedman is beroemd geworden door zijn boek Narrative of a five Years Expedition against the Revolted Negroes of Surinam uit 1797. Hij schreef het na zijn verblijf in Suriname, waar hij als militair moest optreden tegen de Marrons. In die jaren raakte hij gefascineerd door het land en zijn bewoners. Hij ging er niet alleen om met plantage-eigenaren, bestuurders en soldaten, zoals van een Europeaan te verwachten was, maar ook met slaven. Door het lot van de laatsten was hij diep geraakt.

 

 


Stedman’s boek is veel meer dan het verslag van een reeks militaire acties. Het is een uitvoerige beschrijving van het land en zijn geschiedenis, het bestuur, de flora en de fauna en natuurlijk van de inwoners. Stedman heeft honderden tekeningen gemaakt van mensen, landschappen, planten en dieren van Suriname. Een deel daarvan liet hij afbeelden in zijn boek. Het bekendst zijn de voorstellingen geworden van wrede behandeling van slaven.
Het boek geldt als een van de belangrijkste vroegmoderne werken over een plantagekolonie en kende een onmiddellijk succes. Over Stedman en zijn boek is al veel geschreven en vooral ook over zijn verhouding met de jonge mulattin Joanna.
Dr. Roelof van Gelder is historicus. Hij publiceerde vele artikelen en boeken op cultuurhistorisch gebied. Twee eerdere biografieën zijn ‘Naporra’s omweg’. Het leven van een VOC-matroos (Amsterdam 2002) en ‘Naar het aards paradijs’. Het leven van Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland (1756-1731) (Amsterdam 2012).
Over Stedman’s verblijf in Suriname is veel bekend echter over de rest van zijn leven weten wij betrekkelijk weinig.
Roelof van Gelder schrijft als eerste een gedocumenteerde biografie over de hele levensperiode van de man, zijn avontuurlijke jeugd, zijn verblijf in Suriname en zijn latere jaren in Engeland. Vooruitlopend op de publicatie van dit boek getiteld: ‘Dichter in de Jungle’. John Gabriel Stedman (1744-1797) , reist van Gelder nu in Suriname, op zoek naar de plaatsen waar Stedman geweest is. In het kader van dit bezoek hebben wij hem bereid gevonden een voordracht te houden over de nog onbekende facetten van Stedman’s leven.

Datum: donderdag 31 augustus 2017
Tijd: 19.00 uur (inloop 18.30)

In verband met het aantal zitplaatsen, een hapje en een drankje,
verzoeken wij u uw aanwezigheid vóór maandag 28 augustus te melden bij
artgallerysukruoso@gmail.com

Een vrijwillige bijdrage stellen wij zeer op prijs

Hartelijke groet
Els Tjong Joe Wai

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter