blog | werkgroep caraïbische letteren

Dichter Albert Mungroo overleden

Zijn familie in Suriname heeft bekendgemaakt dat onlangs is overleden in de leeftijd van 88 jaar de dichter Albert Mungroo. De exacte datum van overlijden – 7 of 8 oktober 2019 – is niet bekend.

Albert Walther Mungroo

Albert Walther Mungroo (geb. 8 maart 1931 in Burnside, district Coronie), studeerde in Nederland wiskunde en economie en werkte als districtscommissaris, leraar en directeur van de Bruynzeel Houtmaatschappij. Mungroo schreef voornamelijk lyrische poëzie, traditioneel naar vormgeving (vaak in gospel-stijl), over land en volk, het leed van de zwarte mens, liefde, mystiek en de Allerhoogste. In 1970 verscheen van hem Sranan botjetie/Suri­naams boeket (1970), daarna volgden Pe Sranan bigin [Waar Suriname is begonnen] (1975), Een zucht uit het hart (1982), Sabana bromki [Savanne­bloem] (1991) en Visioenen uit de wind (1995).

In 1988 ver­scheen een bundel met een titel in het Sarama­kaans, Hayka [Luister], waarin Mungroo zeer bewogen poëzie schreef over zeven jonge bosnegers die te Atjoni door soldaten waren gemarteld en doodgescho­ten. Hij is een groot bewonde­raar van Longfel­low en schreef een aantal gedichten in het Engels. Voor de Rozenkrui­sersorde schreef hij in 1984 het moraalspel met zang en dans De twijfel en de ziel. In Nieuwe Surinaamse verhalen (1986) verscheen zijn verhaal `Het weeklagen van de kankantrie’, een samenvlechting van twee orale vertellingen.

Albert Mungroo was de derde voorzitter van de Schrijversgroep ’77 (na Frank Martinus Arion en Mechtelly) en trad in die hoedanigheid in de jaren ’80 frequent op met poëzievoordrachten. De laatste jaren was het stil rond hem geworden.

MvK

de Ware Tijd, dinsdag 8 oktober 2019

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter